Belföld | közlemény kórház
2013. szeptember 28. 10:54

Lélegeztető gépen a kórházak

Össze-vissza kapkod a kormány. A közmédia csapjaiból árad az államtitkári sikerpropaganda a magyar egészségügy fejlődéséről és arról, hogy a végsőkig kivéreztetett kórházak életmentő pénzinjekciót kaphatnak, hogy adósságaik egyharmadát kifizethessék. Ez csak tüneti kezelés.

Nem árt emlékeztetni arra, hogy a történelminek beharangozott béremelés fedezetét is az intézményeknek kellett kigazdálkodni és az államosítás sem hozott megtakarítást: egymás után buknak meg a közbeszerzési próbálkozások. Orbán Viktornak fel kell ismernie végre, hogy ennyi pénzből tisztességesen európai színvonalú betegellátás nem működtethető.

Magyarországnak és a magyar embereknek olyan egészségügyre van szüksége, amely mindenkinek biztosítja az egészségének megőrzéséhez vagy a gyógyulásához szükséges színvonalas ellátást – függetlenül attól, hogy hol lakik, vagy mennyi pénze van. Amelyben jobban megbecsülik és jobban meg is fizetik az orvosokat, az ápolókat, egészségügyi szakdolgozókat.

Az MSZP kormányra kerülve rendezi a kórházak adósságát, átfogóan, igazságosan és hosszú távon biztosítja az egészségügyi dolgozók megélhetését, s a közpénzt a gyógyításra és oktatásra, nem pedig stadionokra fordítja.

Kökény Mihály,
az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke