mszp.hu | Belföld, Külföld | EP2014 ebesz választás 2014
2014. április 22. 17:14

Lesújtó végösszegű jelentés a választásról

Közzétette előzetes jelentését az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala, valamint Parlamenti Közgyűlése az április 6-i országgyűlési választásról. A legfontosabb megállapításokat alább Ön is elolvashatja.

A választás lebonyolítása hatékonyan és átlátható módon történt, a szavazók számára biztosított volt a sokféle választási lehetőség – áll a jelentésben. Ugyanakkor a választás lebonyolításáért felelős Fidesz-kormány dicséretrovata itt nagyjából véget is ér. Az EBESZ szerint a választási szabályokat társadalmi egyeztetés és ellenzéki támogatás nélkül változtatták meg, számos módosítás negatív hatást gyakorolt a fékek és ellensúlyok rendszerére. A Fidesz továbbá aránytalan előnyt élvezett a kampányszabályzás, a média politikai részrehajlása és a kormányzati és párttevékenységeket összemosó kampány (lásd. Magyarország jobban teljesít) révén.

Nagy támogatásnak örvendett az a változás, hogy 386-ról 199-re csökkent a képviselőhelyek száma, ám ez szükségessé tette a szavazókerületek határainak megváltoztatását. Ennek, mint tudjuk, már csak a Fidesz örült nagyon. Nem véletlenül: az EBESZ-missziónak is számos megkérdezett nehezményezte az átláthatóság és az ellenzékkel folytatott egyeztetés hiányát a szavazókerületi határok újrarajzolásánál.

De tovább is van: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak kinevezési módja pártpolitikai kötődésű testület felállítását eredményezte – áll a jelentésben. Aggályokat vetett fel a nagymértékű változásokhoz képest szűk körű választói tájékoztatás, problémás volt a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező külhoni állampolgárok névjegyzéke, ami nem volt nyilvános. A külföldön élő szavazókra vonatkozó szavazási eljárás veszélyezteti az egyenlő választójog elvét, sokakban felvetette pártpreferenciák mentén való megkülönböztetésre tett kísérlet gyanúját, a nemzetiségi listás szavazás pedig konkrétan megsértette a titkos szavazás elvét – állapította meg az EBESZ.

Az olyan kormányzati hirdetések felhasználása, amelyek azonosak voltak a Fidesz hirdetéseivel, hozzájárult az egyenlőtlen versenyfeltételekhez, mert nem tartotta tiszteletben az állam és a pártok világos szétválasztásának követelményét. Ide tartozik, hogy a Fideszhez köthető üzleti körök növekvő médiapiaci tulajdonszerzése és bizonyos médiumoknak juttatott kormányzati megrendelések aláásták a médiapiac pluralizmusát, az újságírók körében pedig öncenzúrához vezettek. Az EBESZ által nyomon követett öt tévécsatornából három erősen részrehajló volt a Fidesz javára, amelynek kampánytevékenységét pozitív megvilágításban tüntette fel, míg az ellenzéki összefogásról nagyrészt negatív tudósítások szóltak.

Az EBESZ Nemzetközi Választási Megfigyelési Missziója március eleje óta azt figyelte, hogy a választás, és az azt megelőző kampány megfelel-e Magyarország nemzetközi kötelezettség-vállalásainak és a hazai törvények betűjének. A választás végleges értékelését még befolyásolhatja egy függőben lévő szavazatszámlálás (Bp. 18. kerület).

Tovább az előzetes jelentéshez >>>