Belföld | Siófok Károlyi-szobor közlemény
2012. november 01. 14:55

Lesz még Magyar Köztársaság!

Az MSZP Siófoki Szervezetének megemlékezése Károlyi Mihály szobránál.

94 évvel ezelőtt, ezen a napon, József főherceg Károlyi Mihályt nevezte ki miniszterelnöknek. Győzött az őszirózsás forradalom.

Ismerős helyen, szokatlan körülmények között megemlékezést tartott az első magyar köztársasági elnök szobránál az MSZP Siófoki Szervezete.

Mindannyian tudjuk, hogy ez a szobor az ország szívében, a Kossuth téren állt, de egy hatalmával gátlástalanul visszaélő jobboldali hatalom száműzte.

Mi, somogyiak természetesen befogadtuk Károlyi szobrát és emlékét. Siófokon nem lehet átírni a történelmet.

Megemlékeztünk arról, hogy egy hazug, országát háborúba rántó hatalom ellen keltek fel bátrak, és kiáltották ki az első Magyar Köztársaságot.

Emlékeztünk és emlékeztetünk arra, hogy a köztársaság közös ügyeink rendezését jelenti, demokratikus keretek közt. A köztársaságban szava van a városinak és a vidékinek, az öregnek és fiatalnak, a gazdagnak és szegénynek, a regisztráltnak éppúgy, mint a nem regisztráltnak, köztulajdont, közteret, s nem KÖZGÉPET jelent. A köztársaság demokratikus. Az az állam, amely nem büszke köztársasági múltjára, amely törli nevéből a Köztársaságot, az sanda, gyanús, annak szekérrúdja bizony kifelé áll Európából.

Az a hatalom képes arra, hogy szobrokat, műemlékeket üldözzön, rosszemlékű bálványokat emeljen, kijátsszon és átalakítson szabályokat, s megkárosítsa a köztársaság polgárait!

Meg kell állnunk, emlékezni. Mindegy, hogy hova száműzi, hova rejti a kormány a számára nem tetsző történelmi alakokat és teljesítményeket, mi megállunk és nem felejtünk.

Mi mindannyian hisszük, és nem is tudunk mást üzenni Károlyi emlékének sem: Lesz még magyar KÖZTÁRSASÁG!

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő,
az MSZP Somogy megyei elnöke