Belföld

Pálinkás József
elnök úrnak

Tisztelt Elnök Úr!

Engedje meg, hogy tájékoztatást kérjek Öntől a nemrégiben elfogadott, a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő törvénymódosítások végrehajtásának feltételeiről.

A január elsején életbe lépő törvény harmadik, illetve ötödik paragrafusa az MTA feladatává teszi, hogy a helyi önkormányzatok, illetve szükség esetén a bíróság számára állásfoglalást készítsen egy-egy vitatott elnevezés megítéléséről.

A törvény szövege szerint nemcsak a XX. századi önkényuralmak "kiépítésében vagy fenntartásában részt vett" személyek nevének használata tilalmas, ami természetesen helyes és jogos célkitűzés. A tilalmat azonban a törvény kiterjeszti "a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában" résztvevőkre is, ami már egzakt módon igen nehezen körülhatárolható kategória. Ismeretes, hogy ennek az elvnek az alkalmazása már a törvény hatályba lépése előtt vitákat váltott ki mind a jobb-, mind a baloldali diktatúrák tekintetében. A pécsi önkormányzat például arra hivatkozva szüntette meg a Frankel Leó utca elnevezést, hogy az 1896-ban elhunyt névadó tevékenysége előrevetítette többek között a Rákosi- és Kádár-korszakot is. Mivel hasonló viták zajlottak Budapesten és más településeken is, feltételezhető, hogy a törvény életbe lépése után az MTA állásfoglalása több ízben lesz szükséges. Ezért kérdezem tisztelettel Elnök Urat: az MTA mely testülete milyen szervezeti keretek között, milyen mérlegelés és döntéshozatali mechanizmus alapján kívánja ellátni a törvény által ráruházott feladatot?

Munkájához sok sikert, szép karácsonyt és boldog új évet kívánok.

Lendvai Ildikó,
országgyűlési képviselő,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja