mszp.hu | Szószóló Program
2015. május 22. 15:15

Lukács Zoltán Szekszárdon: a Szószóló Program szolgáltató párttá teszi az MSZP-t

Térítésmentes korrepetálás, nyelvoktatás, ingyenes jogi képviselet és bármilyen probléma legmagasabb szintű képviselete. Ez a Szószóló Program alapja, melynek keretén belül az MSZP rövid időn belül egy szolgáltató, gondoskodó  párttá válik. A kezdeményezést a program gazdája, Lukács Zoltán alelnök, valamint Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Heringes Anita országgyűlési képviselő ismertette május 21-én Szekszárdon, a  Tolna megyei civil szervezetek és szakszervezetek képviselőivel, valamint helyi MSZP vezetőivel és szimpatizánsaival.

Tolna megyében is elindult az MSZP Szószóló Programja, amelynek köszönhetően mostantól bárkinek a problémája akár miniszteri szintig is feljuthat. A Szószóló Program ugyanis egyfajta „demokratikus hangszóróként” működik: a program aktivistái összegyűjtik a különböző közösségek és magánszemélyek gondjait, észrevételeit, problémáit, s ezeket az ügyeket aztán az MSZP szakértői, illetve parlamenti képviselői következetesen addig viszik, amíg meg nem találják azt a fórumot vagy személyt, aki segíteni tud. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke és frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Heringes Anita országgyűlési képviselő ezt a kezdeményezést ismertették a Tolna megyei civil szervezetek és szakszervezetek képviselőivel, valamint az MSZP szimpatizánsaival.

„A Szószóló Programban nincsenek kis és nagy ügyek, számunkra minden probléma fontos, amit meg kell oldani – jelentette ki Lukács. – A helyi közösségek és emberek problémáit a politika legfelső szintjeire is el kell juttatnunk.” Harangozó Tamás szerint azt, hogy a kezdeményezésre van igény és fogadókészség, a Tolna megyei civil szervezetek és szakszervezetek képviselőivel folytatott szekszárdi egyeztetés is igazolta. Ilyen volt például az egységes szakszervezeti törvény megalkotása vagy a szakszervezeti jogok kiszélesítésének lehetősége. És persze számos megoldandó probléma is felvetődött, a civil szervezeteket ellehetetlenítő bürokráciától a szakszervezeti vezetők kiszolgáltatottságán át a külföldön dolgozó fiatalok itthon maradt idős szüleinek megsegítésének igényéig.

Lukács Zoltán, Harangozó Tamás és Heringes Anita ezt követően a szekszárdi MSZP irodájában a helyi vezetőknek és szimpatizánsoknak tartottak fórumot. A zsúfolásig megtelt teremben Harangozó Tamás elmondta: a Szószóló Program egy olyan kezdeményezés, amellyel az MSZP újjáépítheti társadalmi kapcsolatait. Lukács Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy az MSZP-nek olyan szolgáltató pártként kell működnie, amely eljár az emberek ügyeiben, képviseli őket és segít nekik. „A Szószóló Program keretében például térítésmentesen kaphatnak korrepetálást, nyelvórákat azok a gyerekek, akiktől a jelenlegi hatalom épp elveszi a minőségi oktatás, továbbtanulás esélyét. Ingyenes jogi tanácsadással, szociális gondoskodással és számtalan más szolgáltatással meg kell fogni az emberek kezét!”

Lukács Zoltán azzal zárta a szekszárdi fórumot, hogy a Szószóló Program nem más, mint az MSZP jövője, és ebben a kezdeményezésben „azt is megláthatják az emberek, hogy milyen lesz a jövő MSZP-je.”

A Szószóló Program Tolna megyei ismertetése egy országos programsorozat keretében zajlott, vagyis a kezdeményezés ezekben a hetekben minden megyében elindul. Mostantól bárki számíthat arra, hogy a gondja, problémája akár miniszteri szintig is eljuthat. Ehhez csak kapcsolatba kell lépni a kezdeményezés aktivistáival...