mszp.hu | 4-es metró közlemény
2014. február 03. 16:48

M4-es metró: csak a budapestiek biztonsága számít

Egy új metróvonal üzembe helyezése bonyolult és hosszadalmas folyamat, amelynek során a legfontosabb szempont a biztonságos működés, nem pedig a választások időpontja.

Az M4-es metró úgynevezett sötétüzemi tesztelése csak a közelmúltban kezdődött meg. A Nemzeti Közlekedési Hatóság csak akkor adhatja ki a szükséges engedélyeket, ha az új vonal legalább 60 napon keresztül hiba nélkül üzemel. Mint látható, az üzemszerű működést jelenleg hibák sora akadályozza: például a szerelvények túlfutnak a megállókon, az ajtók rossz oldalon nyílnak.

A hibák többségét az okozza, hogy az új vonal biztosítóberendezése nem megfelelően „kommunikál” az Alstom szerelvényekkel. Egy új metróvonal esetében ez nem szokatlan; a két rendszer összehangolható, ehhez azonban idő kell, amelyet nem lehet megspórolni.

Ismerjük a Fidesz és Tarlós István agresszív húzásait, tisztában vagyunk azzal, hogy a metróvonal március végi átadásából politikai hasznot akarnak húzni.

Nincs fontosabb szempont, mint a budapestiek biztonsága, ezért felszólítjuk Tarlós Istvánt és Budapest jelenlegi városvezetését, hogy az M4-es metrót ne pártpolitikai érdekeknek megfelelően és a választások időpontjához igazítva adják át, hanem akkor, amikor az biztonságos, és valóban elkészült.

Tüttő Kata,
fővárosi frakcióvezető-helyettes