mszp.hu | Belföld | alma
2014. november 10. 13:57

Ma már nem jogos az almatermelők igénye?

Veres János múlt heti megyei sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ismét kezdeményezik a megyei közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását Helmeczy László képviselőtársával, mert egyáltalán nem megnyugtató az, ami az almaértékesítés kapcsán a megyében zajlik.

Korábban már kezdeményeztük - mondta a képviselő -, de a megyei elnök nem mutatott rá fogadókészséget kampányidőszakban. A kormányzati beavatkozás tönkretette az étkezési alma piacát, a meghirdetett 35 forintos ár lenyomta a felvásárlási árakat is. A megyei termelők érdekében további lépéseket kell kezdeményezni a kormánynál.

Veres János kijelentette, a közgyűlés összehívásán túlmenően, minden olyan kezdeményezésnek mi magunk is részesei vagyunk, amely demonstráció formájában, a megyében, ezt a témát fontosnak tartva szerveződik…

Helmeczy László kiegészítve az MSZP megyei elnökének szavait idézett a fidesz.hu 2008. 08.23 – i cikkéből, ami a megyebeli kormánypárti politikusok Czomba Sándor és Budai Gyula akkori sajtótájékoztatójáról szól. Akkor ők maguk is elmondták, követelik, hogy legalább nettó 30 forint legyen az ipari almának a felvásárlási ára. A képviselő megjegyezte 2008-ban az euro 232 forint, a svájci frank 143 forint volt, míg ma 309 forinton és 257 forinton jegyzik azokat, tehát nettóban ma a felét sem kapja meg a szabolcsi gazda az akkori árnak. Közben tovább romlott a forint, komoly inflációs hatások voltak, emelkedtek a bérterhek, az ÁFA és sorolhatnánk.

Hol van Jakab István?  - aki a megye listájáról került be a parlamentbe. Ha valamikor tüntetni kellene, akkor most!  Miért nem szólal meg Jakab István, amikor 4 évre bekerült a Parlamentbe. Vagy csak meg lettek hálálva a korábbi gazdatüntetések? – folytatta.

Budai Gyulának - a nagykállói körzet képviselőjének - az orosz embargó káros hatásainak kiküszöbölése is a feladata lenne. Az almatermelő adjon fel minden reménnyel?
Ellenzékben az említett képviselők éltek-haltak a megyéért. Ma már nem jogos az almatermelők igénye Budai Úr?! – tette fel a kérdést Helmeczy.

Akkor, „a léalma önköltségi ára 34 ft/ kg, az étkezési alma, 94 ft / kg. A fán lévő alma önköltségi ára minimum 25 ft. De ha 25 forintot kapna az almáért a termelő, abban az esetben is csak 15 forintos almaárról lehetne beszélni, hiszen a szállítás és a szedés költségét le kell vonni.”- idézett a képviselő Czomba Úr 2008 évi szavaiból, majd így folytatta: „Czomba Úr! Igaza van. Mesélje már el a miniszterelnökének és Fazekas úrnak ma is ezeket, hiszen innen Vásárosnaményból származik az államtitkár úr!” - szólította fel a képviselő a kormánypárti államtitkárt is.