mszp.hu | Külföld | Emmanuel Macron
2017. május 07. 21:42

Macron történelmet írt

A közelmúlt holland választásokat követően másodszor fordult elő az Európai Unióban, hogy az orbáni világképhez hasonlókat valló szélsőséges jobboldali politikai erők a vártnál is nagyobb vereséget szenvedtek, ezúttal Franciaországban.
A centrista Macront a fináléban közel kétharmadban támogató francia társadalom valójában Le Pen törekvéseitől határolódott el, igen nagy többséggel. Ez utóbbiak jobbára bezárkózásra, falak és kerítések építésére, idegengyűlöletre, nacionalista hőbörgésre és primitív zsigerekre bazíroztak.

A Brexit botlása után az EU Európa-párti lakossága ismét keményen megmutatta, hogy a fő erők az integráció elmélyítésében érdekeltek. Ez nagyon fontos üzenet a magyar és a lengyel kormánypártoknak, hogy igazából nincs további tere a szélsőséges handabandázásnak, de Putyinnak is, hogy kevés hatása van az európai folyamatokra, bármennyire is a züllesztés politikáját kívánja érvényesíteni.

Baloldalról nézve azonban nem mehetünk el szótlanul amellett, hogy Hollandiában és Franciaországban a hagyományos szociáldemokrácia is hátrébb szorult. Fontos jelzés ez arra nézvést, hogy a harmadik utas próbálkozások ideje végképp lejárt, s a baloldali megújulás a szociális Európa víziója mentén lehet sikeres.