Belföld | közoktatás
2012. november 12. 09:02

Maguk közt keressék a felelőst!

Egyre több fideszes polgármester és országgyűlési képviselő, legutóbb épp a Fidesz alelnöke aggódik a közoktatás teljes állami fenntartásba vétele miatt. Már ők is úgy látják, a tanév kellős közepén kapkodva erőltetett államosítás könnyen káoszba fordulhat. Jól mutatja a késői ébredést, hogy a fenntartásba vételről szóló 11 oldalas törvényjavaslathoz 104 kormánypárti módosító indítvány érkezett.

Csodálkozásra azonban nincs okuk. Az oktatási törvényeket a kormányoldal terjesztette elő és fogadta el, helyenként Orbán Viktor személyes felügyelete mellett. Kár meglepődést színlelni, eddig is pontosan tudható volt, mi lesz a fideszes törvények következménye, még akkor is, ha erről a támogató frakciók nem vettek tudomást.

Az MSZP oktatási ajánlatának bemutatásával elindította azt a párbeszédet, amelyben egy új, pedagógusokkal, szülőkkel és diákokkal közösen kidolgozott oktatáskormányzati alternatíva állítható össze. Ajánlatunk központi eleme az oktatás újrademokratizálása. Azt javasoljuk, hogy az önkormányzatok saját döntésükkel ismét intézményfenntartók lehessenek, ha minőségi és esélyteremtő oktatást képesek szervezni. Ehhez helyre kell állítani a tanszabadságot, a fenntartás, a működtetés egyensúlyát és a fenntartók közötti egyenlőséget. Csak így állhat össze egy XXI. századi korszerű oktatási rendszer, amely nem csak a mai rombolást korrigálja, de képes válaszolni az oktatás valódi kihívásaira az információs korban.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP oktatáspolitikusa