Magyar és európai

A demokráciát lábbal tipró Fidesz-kormány megbukott, lábbal viszont biztosan leváltható. Mesterházy Attila írása a héten.

A Fidesz-kormány megbukott. Katasztrofális kormányzása nem kezelte, hanem súlyosbította a gazdasági világválság következményeit Magyarországon. A gazdaság 1,5 százalékkal csökken, 6 százalékos az infláció, közel 4 millióan a létminimum alatt élnek, menekülnek a befektetők, a vállalkozók nem jutnak hitelhez, az adóterhek nőnek. A túlzottdeficit-eljárás alól nem kerültünk ki, perben és haragban vagyunk Európával.

Értelmetlen, rossz politika uralja életünket. Ezt a kormánypárt cinizmussal, konoksággal, butasággal tetézi. Képtelen a változtatásra. Inkább csúszik tovább a lejtőn, be nem vallaná, hogy hibázott.

Mivel Orbán Viktor tökéletesen tisztában van azzal, hogy a választást a kormányzásával nem nyerheti meg, hatalomvágytól fűtve előre manipulálni próbálja az eredményeket. A miniszterelnök, aki saját bevallása szerint már az 1980-as években sem a diktatúra ellen harcolt, ki akarja zárni a választók egy részét a választásból. Hiszen tudja: ellene szavaznának. Orbán ezzel az európai demokrácia újabb alapelvét sérti meg. Nincs is már olyan alapelv, amit ne sértett volna meg.

A választási szabályok a teljes átláthatatlanság és kiszámíthatatlanság felé közelednek - a Fidesz a kétharmaddal visszaélve bármikor, bármit megváltoztathat. Mégis biztos vagyok abban, hogy a Fideszt a választásokon kell legyőzni, s hogy le is lehet győzni. Ha mindenki ott lesz a szavazókörökben, aki elutasítja a Fidesz önkényes, az országot romboló politikáját, akkor nincs az a manipuláció, ami megakadályozhatná a Fidesz leváltását. Nem a bojkottonkell gondolkodni, hanem a választási győzelem módján.

A demokrácia visszaszerzéséért folytatott küzdelemben erősen támogatja a magyar embereket az Európai Unió, s különösen az európai baloldal. Az európai szociáldemokraták mindig kiálltak a magyar demokrácia mellett, mellettünk. Nem bújtak a pártcsaládok belső lojalitása mögé, nem néztek félre, amikor az Orbán-kormány a demokráciát tiporta. Az európai baloldal tisztában van azzal, hogy a magyar demokrácia az ő ügyük is. Ha újra út nyílik Európában a diktatórikus törekvéseknek, akár csak egyetlen országban is, akkor veszélyes folyamat indulhat el. Ahogyan az európai baloldal, úgy a magyar baloldal is gátat akar vetni ennek.

Európai barátaink -, akik a héten Budapestre is jöttek demonstratíve ezzel a céllal - támogatására számíthatunk a kormányzásra való felkészülésben is. Magyarország társadalmi problémái markánsan baloldali súlypontú politika után kiáltanak. Az egyenlőtlenségek csökkentése és a társadalmi szolidaritás érvényre juttatása révén gyógyíthatjuk be a társadalom sebeit, amelyeket a válság és a Fidesz okozott. Ezen túlmenően pedig a környezeti és társadalmi fenntarthatóság, az életre keltett foglalkoztatási rendszer, a befogadó iskola, a részvételi elemekkel bővített demokratikus intézményrendszer, a fejlesztő és felzárkóztató, átlátható döntéseket hozó állam a feltételei Magyarország hosszú távú felemelkedésének.

A kormány mániája az ellenségkép, meg a bűnbakképzés. A bukott kormányzás következményei egyre gyarapodnak, a Fidesz pedig soha semmiért nem vállalta és nem is fogja vállalni a felelősséget. Mindig más lesz a hibás. Így és ezért került Európa a vádlottak padjára. Ez azonban több mint bűn: hiba. Magyarország európai ország, ezer és egy szállal kötődünk a kontinenshez, az Unióhoz. Ha elvágjuk ezeket a szálakat, akkor pénzünk se lesz, piacunk se lesz, munkánk se lesz, jövőnk se lesz.

Magyarország elsőrangú érdeke az Európában maradás, és az európainak maradás. A nemzeti érdek és az európai integráció ugyanannak az éremnek a két oldala. Elsősorban tehát az a feladatunk, hogy az európai megújulásban tevőlegesen részt vegyünk. Ne a terem végéből kiabáljunk, hanem üljünk ott annál az asztalnál, ahol a 21. századi Európáról döntenek. Adjuk hozzá saját gondolatainkat is az európai megújuláshoz. A saját jövőnk a tét.

Mesterházy Attila

elnök-frakcióvezető