Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Orbán Viktor miniszterelnök ma Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel és sajtóhírek szerint kötelezvényt ír alá a Paksi Atomerőmű bővítéséről.

Ez hosszú távon kötött pályára helyezné a magyar energiapolitikát. Elfogadhatatlan, hogy Orbán úgy kívánja évtizedekre meghatározni Magyarország energetikai kapcsolatrendszerét, gazdaságpolitikáját és a jövő nemzedékek életminőségét, hogy arról nem volt valós társadalmi egyeztetés, szakmai vita és országgyűlési döntés. Nem ismertek a tervezett beruházás fő paraméterei, költségei, a környezetre és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásai. Jelenleg senki sem tudja, hogy egy ilyen döntés mennyibe kerülne a magyar adófizetőknek.

Felelős politikus nem dönt atomerőműről egy személyben Magyarország, a magyar emberek háta mögött. Ha Orbán valóban országgyűlési felhatalmazás nélkül vállal kötelezettséget, az felelőtlenség, márpedig felelőtlen politikus nem maradhat hatalomban.

A tavaszi választás után felálló MSZP vezetésű kormány felül fogja vizsgálni az Orbán által vállalt kötelezettséget, mert a Paksi Atomerőmű bővítéséről csak átlátható módon, széleskörű társadalmi és szakmai konszenzus alapján szabad felelős döntést hozni.

Józsa István,
az MSZP frakcióvezető-helyettese