mesterhazy.hu | Amerika
2014. február 06. 13:58

Magyarországról Amerikában

A demokratikus jogállam a legfőbb pillére annak, hogy a magyar gazdaság megerősödjön - hangzott el számos rendezvényen az amerikai fővárosban, ahol Mesterházy Attilát előadását követően a magyarországi helyzetről érdeklődtek.

Ahhoz, hogy az üzleti bizalom helyreálljon, átlátható és kiszámítható jogi környezetre, jogbiztonságra van szükség - fejtette ki az mszp elnöke  a közismerten konzervatív értékrendet valló politikai kutatóintézet (CSIS), a Strategiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott előadásán.

Azt megelőzően a Kapitóliumon tett látogatást, ahol John McCain irodájában fogadta a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. A megbeszélés a pár nappal korábban Budapesten megkezdett párbeszéd folytatása volt. Alapvetően energiabiztonsági ügyek kerültek szóba, illetve a választási felkészülés.

Három találkozón vett részt Mesterházy az amerikai külügyminisztériumban. Az mszp külpolitikai programjáról tárgyalt Paul W Jonesszal, megbízott külügyminiszterhelyettessel, emberi jogi helyzetről Thomas Méliával, az antiszemitizmus kérdéseiről Ira Formannal és kollégáival illetve a paksi bővítésről, az európai és a keleti energiabiztonság témajáról Amos Hoschsteinnel.

A jobboldali agytrösztben tett látogatás mellett Mesterházy fontosnak tartotta a demokratákhoz, elsősorban az Obama elnökhöz is közelálló politikai kutatóintézettel való újbóli kapcsolatepítést. Az Amerikai Progresszió Központjában (CAP) tartott rövid, helyzetertékelő előadását követően számos kérdést kapott a jelenlegi kétharmad meghaladását lehetővé tevő stratégiákra, a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállítását célzó, várható intézkedésekre, valamint az ellenzék esélyeire vonatkozóan a jelenlegi közvéleménykutatások ismeretében.

Obama elnök kampanystábjából pedig olyan szakértőkkel talalkozott Mesterházy, akik a legutolsó napok mozgósításáért feleltek annak idején az amerikai elnök kampányában, s mondták el tapasztalataikat, ismertették stratégiájukat. A washingtoni programot John McCain nemzetbiztonsági tanácsadójával szervezett talalkozó zárta.