Belföld
2012. december 18. 11:49

Már semmit nem ér a szómágia

Véget ért a kormányzati mellébeszélés és szófacsarás időszaka. Magyarország fiataljai nem veszik be a kormány újabb ígéreteit, nem kérik a miniszterelnök sokadik blöffjét.

Mindenki pontosan tudja és érti, nincs három nap alatt kidolgozott új felsőoktatási koncepció, nincs órák alatt lezavart reform, nincs egy perc alatt mindent helyrebillentő döntés.

A miniszterelnök állíthat bármit, újra lecserélheti a kommunikációs szövegkönyveket, a valóság nem változik. A felsőoktatásból kivont sok tízmilliárd forint továbbra is hiányzik. Az elmaradt párbeszéd, a tényekre alapuló tervezés hiánya nem tűnik el. A mobilitást elzáró intézmények, a működőképesség megőrzéséért napi harcot vívó közoktatás káosza továbbra is megmarad.

A miniszterelnök és pártja ezekben a hetekben veszíti el hitelessége utolsó morzsáit. Az a kapkodás és ötletelés, amit látunk, félelmet mutat. Ez a bukás előszele. A diákok és a választók nem hülyék, és ezt nem befolyásolja, hányszor próbálják hülyének nézni őket.

Az MSZP oktatáspolitikai ajánlata a kormányzati káosszal szemben tisztességes, méltányos, átlátható és őszinte. Nem kommunikációs panelekre, hanem a valóságra és párbeszédre épül.

Ezért nyújtottuk be a diáktüntetések 5+1 követelését az Országgyűlés elé, és kezdeményezünk vitát minden érintettel, hogy közösen egyezzünk meg a jövő felsőoktatásáról.

Mi nem három nap alatt akarjuk kitalálni, mit tegyünk, és nem is egymagunkban.

Kunhalmi Ágnes,
oktatáspolitikus