Külföld
2012. december 14. 08:48

Még mindig jelentős a kasztok elleni diszkrimináció Indiában

"Az egyes kasztokat sújtó diszkrimináció továbbra is fennáll Indiában, annak ellenére, hogy a kormány számos törvény meghozatalával igyekszik a drámai helyzetet felszámolni. A női Dalitok helyzete pedig különösen aggasztó, hiszen ők a jelenlegi szabályozással társadalmilag kirekesztetté válnak!"- hangsúlyozta beszédében dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén.

Gurmai Zita képviselő asszony kiemelte, hogy mindez idáig hatástalan maradt az a törvény, amely a nők védelmét sürgeti a családon belüli erőszak ellen. Ennek oka, hogy a társadalmi környezet megnehezíti számukra az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények bejelentését. Azok a nők, akik merik vállalni az erőszakos cselekmények bejelentésével járó tortúrát, a rendőri és jogi hatóságok előítéletével kell szembesülniük.

Az európai parlamenti képviselő plenáris felszólalásában megemlítette, hogy számos Dalit a modern rabszolgatartás áldozatává válik munkahelyén, mivel rettenetes körülmények között kénytelenek utcaseprést vagy gyári munkát végezni. Gurmai Zita szerint rendkívül nyugtalanítóak egyes jelentések beszámolói, miszerint ezekben a gyárakban nyugati cégek számára állítanak elő ruházati cikkeket. Éppen ezért dr. Gurmai Zita arra hívta fel Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyekért felelős EU-biztos figyelmét, hogy sürgős választ kell találni, hogy milyen intézkedések foganatosíthatók azon európai cégek ellen, melyek kizsákmányolják az indai munkaerőt.