Belföld | közlemény NFM üzemanyag
2013. március 06. 13:09

Mégis 'bizonyos érdekkörök' megrendelésére gyárt törvényeket az NFM?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) visszautasítja volt energiaügyi helyettes államtitkárának nyilatkozatát. Állítják: nem ”bizonyos érdekkörök”, hanem az emberek, a fogyasztók érdekében tevékenykednek.

Ám itt a bizonyíték, hogy a volt államtitkár valószínűleg nem a levegőbe beszélt: a szénhidrogén készletezési törvényben olyan üzemanyag-jelölési kötelezettséget írnak elő, amilyen az unión belül sehol nincs!

A kormány az üzemanyagok felhasználásának szigorúbb ellenőrzésére való hivatkozással a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség feladatkörét kiegészítené az üzemanyagok jelölésével és ellenőrzésével is. Ennek feltételei nem adottak, ezt tehát a szövetség csak ”kiszervezéssel” tudja teljesíteni.

Véleményünk szerint a meglévő szabályok is védelmet nyújtanak a visszaélések ellen, és nem világos, hogy az üzemanyagokhoz kötelezően keverendő adalékanyag mivel járulna hozzá a visszaélések visszaszorításához. A helyzet tisztázására február 15-én írásbeli kérdéssekkel fordultunk a fejlesztési miniszterhez. Németh Lászlónénak tizenkét konkrét kérdést tettünk fel, választ azonban egyikre sem kaptunk. Kérdéseinket feltettük a parlament Gazdasági bizottságának március 4-ei és 5-ei ülésein is, ahol a kormány képviselői semmilyen érdemi magyarázatot nem adtak.

Az NFM javaslata ugyanis inkább növeli az üzemanyagok hamisításának és adóelkerülő forgalmazásának kockázatait, de erősíti a gyanút a kinevezése után három hónappal lemondott helyettes államtitkár minapi nyilatkozata is, miszerint Fidesz-közeli lobbi áll az energiaipar átlátható állami szabályozásának útjában.

Minden körülmény azt látszik igazolni, hogy az NFM a jogszabályokat gyakorlatilag a kormányközeli cégek érdekeihez igazítja. Nem kis tételről van szó: szakértők szerint a rendszer kiépítése és működtetése ötmilliárd forintba kerülhet éves szinten, amit végül is a fogyasztó fog megfizetni!

Felszólítjuk a Fidesz-kormányt, hogy haladéktalanul adjon szakmailag megalapozott magyarázatot és tájékoztassa az országgyűlési képviselőket, valamint a közvéleményt a javaslat szükségességéről, vagy vonja vissza azt!

Kovács Tibor,
a Gazdasági és informatikai bizottság alelnöke