2012. június 24. 07:02

Megszorítás és felelőtlenség = 2013-as költségvetés

Ha két szóval kellene jellemezni a múlt héten benyújtott költségvetési tervet, akkor röviden azt mondhatnánk: felelőtlen megszorítás - kezdte pénteki mosonmagyaróvári sajtótájékoztatóját Beke Károly, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei alelnöke.

Felelőtlen, mert az Orbán-kormány a reális gazdasági adatok hiányában, év közben nyújtotta be ezt a tervezetet. Megszorítás, mert a Fidesz egy olyan helyzetben vesz el mindenkitől újabb 460 milliárddal többet, amikor a TÁRKI friss kutatása szerint a felnőtt magyar lakosság közel negyedével fordult elő az elmúlt egy évben, hogy kifejezetten pénzhiány miatt és nem feledékenységből nem tudta befizetni közüzemi számláját vagy valamilyen hiteltörlesztés részletét.

Látható, hogy nyoma sincs a 2010-es ígéreteknek. Jövőre stagnál a gazdaság, és nem csökkennek, hanem nőnek az adóterhek. Az Orbán-kormány jövőre újabb adókat vezet be, mint például a telefon adót, a sárgacsekk adót és a biztosítási adót.

A Fidesz-KDNP 2010-es ígéreteire mindenki emlékszik még, de azoknak, akik elfelejtették volna, most bemutatjuk példaként Dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár és térségének országgyűlési kampányanyagát. Mit is mondott Ő két évvel ezelőtt? - kérdezte Beke Károly. „Meg kellene végre hallgatni az embereket, nem elvenni tőlük, hanem segíteni nekik.”, „nem a megszorítás, hanem a munkahelyteremtés jelentheti a kiutat a válságból.” - válaszolta meg a kérdést a Győr-Moson-Sopron megyei szervezet alelnöke.

Szép szavak, kár, hogy semmi sem valósult meg ezekből. Kár, mert több millió magyart vert át hamis ígéreteivel a Fidesz-KDNP. Azt látjuk, hogy ma kevesebb embernek van munkája, mint 2010-ben, leálltak a beruházások és az egyes, mindennapos termékek esetében a fogyasztói árak drasztikusan nőttek 2010 májusához képest.

Mindezek után, más már nem maradt, mint hogy megkérdezzük a megye és a mosonmagyaróvári térség kormánypárti képviselőit, mi lett a 2010-es ígéretekkel? Mit tesznek azért a 2013-as költségvetési vita során, hogy a lakosság terhei ne növekedjenek tovább, a családok, a bérből és fizetésből élők biztonságban élhessenek? Mit tesznek azért, és mindezek mellett mit tesznek azért, hogy végre felújításra kerüljenek például Szigetköz alsóbbrendű és Mosonmagyaróvár város belső útjai?

Az MSZP a nyáron nem pihen, nem megy szabadságra. Az emberek, a választók véleményét is meghallgatva, a gazdasági folyamatok reális értékelése alapján őszre alternatív költségvetést és adótörvényeket, valamint gazdaságpolitikai programot készít. Ez a beruházás- és gazdaságnövelésre valamint a munkahelyteremtésre fókuszál majd, a családok, a munkából és fizetésből, az egészségügyi ellátásra szorulók, a fialok és idősek, a kis és közepes vállalkozások, valamint Magyarország térségei, így Győr-Moson-Sopron megye mindennapi biztonsága érdekében.