Megvédjük a magyar földet a spekulánsoktól!

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese 2016. május 26-án a reggeli órákban együtt gyűjtötte a támogató aláírásokat a lopásgátló népszavazáshoz az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. sz. választókerületi szervezeté-nek aktivistáival Debrecenben, a Nagypiac előtt. Az aláírásgyűjtés után ,,Népszavazással megvédjük a magyar földet a spekulánsoktól" címmel sajtótájékoztatót tartott.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta, véleménye szerint az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége az állami földek eladása, a bérlők ugyanis semmit sem tartottak be a bérleti szerződésből, mégis ők váltak vásárlókká. Pedig ezeken a területeken több százezer munkavállalót lehetne alkalmazni, akik ezeket a földeket művelnék. Elmondta, hogy az Európai Unió is azokat támogatja jobban, akik minél több ember-nek adnak munkát.
Megfogalmazta, ha az MSZP hatalomra kerül, minden egyes spekulánstól visszaveszi a földet, s aki nem tudja bizonyítani, hogy adózott jövedelméből vásárolta azt, hanem mondjuk, cigarettacsempészetből származik a tőkéje, az ellen eljárás indul, aminek a vége akár börtön is lehet. Aki adózott jövedelemből vásárolta a földet az pedig visszakapja a vételárat – mondta. Szerinte az állami földértékesítés megállítása azért fontos, mert, ha a szántók elfogynak, akkor az állami erdők következnek. Úgy fogalmazott, ,,sikeresen megakadályoztuk, hogy a földértékesítésből származó bevételt az állam bármilyen más dologra költhesse, mint földvásárlásra".

Beszélt arról is, miközben a kormány papíron a helyi és fiatal gazdák támogatását preferálja, a bihari föl-dek nyerteseinek nagy része nem fiatal, és nem helyben lakik. Elmondta, a Hortobágyi Nemzeti Park földjeinek újraosztása után mintegy 60 család maradt megélhetés nélkül. A nyerteseket igazából csak az uniós földtámogatás érdekli. Elmondta, a Fidesz lopásalapú kormányzását ismét leleplezte egy hivatalos dokumentum: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) hortobágyi legelőpályázatokról készült jelenté-séből kiderül, hogy a pályázatokon a valódi állattartók helyett előre kijelölt szereplők nyertek, akik a nem létező állatállományukat csak a pályázat idejére bérelték, és azóta sem végeznek semmilyen érdemi me-zőgazdasági tevékenységet. Úgy fogalmazott, hogy a KEHI jelentése lényegében vádirat a Fidesz földlo-pása ellen. Elmondta, bár zömmel legelőkre pályáztak, nemcsak a legelő állatokból álló állatállományt (szarvasmarha, juh, kecske), hanem a sertéseket és a baromfit is figyelembe vették. 15 pályázónál csak sertésekből illetve baromfiból állt az állomány, 2 ilyen nyert is. Volt olyan földterület, amelyet 50 darab ,,fehér magyar kacsával” rendelkező pályázó nyert meg.

Gőgös Zoltán szerint a földek eladásával az egyik legnagyobb baj az, hogy a Fidesz olyan új - csókos - szereplőket hozott a rendszerbe, akik azt nem ismerik, nem dolgoztak benne soha, nincsen képzettségük. Ők közbülső szereplők, akik abban érdekeltek, ha övék a föld, akkor minél nagyobb bérleti díj legyen, ami ellentétes a szakma érdekeivel. A földvásárlásra felvett hiteleket nem lehet a támogatásokból visszafizetni, aki nem termel, az ráfizet. Ezért gondolja úgy, ezek inkább olyan spekulánsok, akik arra számítanak, hogy a földpiac felszabadítását követően a föld ára jelentősen megemelkedik, az osztrák földárak például hat, hétszeresei a magyarnak. Szerinte akkor majd lehet nagyot kaszálni, így megéri nekik most egy kicsit ráfizetni. Arcpirító dolgok zajlanak, és valahogy meg kell állítani ezt a nyomulást, a népszavazás is ezt szolgálja.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta, azért is fontos a népszavazás, mert ez a konkrét kérdéseken túl üze-net is a hatalom felé, aki elégedetlen az Orbán-kormánnyal az igen szavazatával ezt kifejezésre is juttat-hatja. Ezért arra biztat mindenkit, hogy segítse az aláírásgyűjtést. Elmondta, hogy a földügyben jó ütem-ben halad a támogató aláírások gyűjtése. Hétvégén az egész országban sok ezer MSZP-s aktivista, szim-patizáns gyűjti az aláírásokat. Meggyőződése, a törvényi határidőig meglesz a szükséges 200 ezer érvényes aláírás.

A sajtótájékoztatón Juhászné Lévai Katalin elmondta, az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. számú választó-kerületi szervezete már több mint 2000 támogató aláírást gyűjtött össze. Beszélt arról, hogy szombaton a kora reggeli órákban Hajdúhadházon a piacon és Nyíracsádon is gyűjtik az aláírásokat a lopásgátló nép-szavazáshoz. Kitért a választókerületi aláírásgyűjtés néhány tapasztalatára is. Elmondta, hogy az emberek közül többen emlegették a miniszterelnök és családjának a gazdagodását. Nem értik a politikusi fizetésé-ből hogyan élhet Orbán Viktor és családja luxuskörülmények között. Sokan megfogalmazták a politikusi vagyonnyilatkozatok szerintük semmit sem érnek, hiszen azok alapján a mai kormánypárt emberei több-ségének semmije sincs. Vajon miért gondolja a Fidesz, hogy a magyar emberek hülyék? Több tiszteletet követelnek a Fidesztől és személy szerint a miniszterelnöktől, hiszen sokszor ,,bicskanyitogató” ahogyan a Fidesz egy-egy politikusa a nyilvánosság előtt beszél. Több szerénységet, alázatot várnak tőlük, hiszen a magyar emberek adóforintjaiból élő és sajnos urizáló közszolgákról van szó. Elmondták, hogy elegük van az ország szétlopásából, strómanok kezébe juttatásából, a közpénzek lenyúlásából. Sokan hozzátették, ők egész életükben robotoltak, mégsem lettek tehetős emberek, semmi tartalékuk nincs. Gyermekeik pedig, még több diplomával sem keresnek annyit, hogy a saját lábukra tudjanak állni. Kilátástalannak látják a mai Magyarország helyzetét, úgy gondolják, ha a baloldal pártjai csak egymással civódnak, akkor 2018-ban nem lehet Orbánt elzavarni. Szinte mindenki megfogalmazta, azt várják az MSZP-től, hogy ne csak ilyen alkalmakkor forduljon az emberekhez, hanem a hétköznapokban is, hiszen akkor lehet csak hiteles, amit képvisel.

Debrecen, 2016. május 26.

Huszka Imre
az MSZP megyei elnöke

Kapcsolódó galéria: Megvédjük a magyar földet a spekulánsoktól!

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »