mszp.hu | Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
2014. november 20. 15:36

Megyénk 94 százaléka vesztese lesz a Fidesz költségvetésének

A korrupciógyanúba keveredett kormány költségvetéséről és annak negatív következményeiről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Veres János megyei MSZP-elnök. Felvezetőjében a teremben látható uniós zászlóra is kiemelten felhívta az újságírók figyelmét, és kijelentette, ha már ennyire rontja az országgyűlés elnökének hangulatát az EU zászlója, érdemes kiállni az uniós zászló mellett mindazoknak, akik hazánkban nem állnak szemben az EU-val.

Az MSZP megyei szervezete a nemzeti zászlót, az uniós zászlót és a párt zászlóját együtt szerepelteti minden rendezvényén, így együtt komplexen jelképezi a gondolatvilágunkat – fogalmazott Veres.

A kormány költségvetésével kapcsolatban a megyei elnök elmondta, olyan adózási szabályokat fogadnak el, ami egészen extrém eredményt hozhat mindazok életében, akik szeretnek olcsón vásárolni, azaz a Fidesz újra a fogyasztókat hozza nehéz helyzetbe. Bár nem közvetlenül emelnek áfát, de az áruházláncok közvetetetten – extraadó-fizetési kötelezettségük miatt – kénytelenek lesznek árat emelni, hiszen ha veszteséget mutatnak ki, meg kell szüntetniük Magyarországon a tevékenységüket a kormány egy másik törvényjavaslata értelmében.

Amit a Fidesz kormány alkot, az egyedi szabályozás: sehol a világon nem szorítják falhoz harapófogóval a kereskedelmi vállalkozásokat – fogalmazott Veres János.

Szólt továbbá arról is, hogy a költségvetési törvénytervezetben sajnálatos módon a családi támogatások megnyesése is kézzelfogható és tettenérhető, azaz az idei 535 milliárd forint helyett mindössze 517 milliárd forinttal számol a következő évi költségvetés a gyes, a családi pótlék és az anyasági támogatás kifizetésére. Ez a csökkentés a megyében élő családok közül, nagyon sokakat – az alacsony jövedelemmel rendelkező családokat – negatívan fogja érinteni.

Veres János ismét elmondta, hogy a kormány az oktatás finanszírozásából is jelentős részt kíván lecsípni jövőre, így a megyéből sokan egyáltalán nem tudnak majd középiskolában tanulni, hiszen nem lesz lehetőségük egyéni hozzájárulással, tandíjjal kiegészíteni a megszűnő intézményi költségvetési támogatási kereteket.

A költségvetési törvénnyel kapcsolatban Veres kijelentette, hogy sajnálatos módon a lakosság bizalmát jelentősen elveszítő kormány próbál jövőre többlet adóbevételhez jutni. Teszi mindezt annak érdekében, hogy azt a korábbi perverz újraelosztást megvalósítsa, ami alapján a leggazdagabb 20 százalék lesz a nyertese a Fidesz költségvetésének, a többi hetven százalék pedig még nagyobb vesztese. A megye adófizetőinek 94 százaléka az alacsonyabb jövedelmi viszonyok között élőkhöz sorolható, így döntő részben a megye a kormányzat jóvoltából a vesztesek közé tartozik majd 2015-ben is.