2011. április 11. 17:00

Mesterházy Attila napirend előtti felszólalása

A sors fintora, hogy nem csak Holocaust emléknapja április 11-e, hanem az úgynevezett áprilisi törvényeké is. Ezen a napon szentesítette V. Ferdinánd Kossuth leiratát, azaz olyan törvényeket, amelyekkel az ország nem a múltba fordul vissza, hanem előre, a jövőbe tekint - fogalmazott Mesterházy Attila napirend előtti felszólalásában.

Nem véletlenül választotta az MSZP ezt a napot annak a törvényjavaslatnak a benyújtásához, amely szellemiségében és céljaiban illeszkedik az akkori törvényekhez. Hazánk jövőjének, a modern Magyarország megalapozásához elengedhetetlen a zöldgazdaság és az innováció beindítása annyi halogatás után.

Számos nemzetközi tapasztalat és az ezen a területen elért eredmény, mint például legutóbb az OECD tanulmányában is publikáltak, bizonyítják, hogy a fenntartható fejlődés biztosításához és a növekedés beindításához új gondolkodásra van szükség. Nem folytathatjuk azt, ami az eddigi gyakorlat volt. Új lehetőségeket és új eszközöket kell használnunk, fel- és kihasználnunk ahhoz, hogy megalapozzuk a zöldgazdaságot. A fosszilis energiahordozókon túl és a környezet kizsákmányolása helyett az új eszközök hordozója az új, a zöld gondolat.

Az MSZP javaslata azt célozza, hogy Magyarország az innováció és a fenntartható, zöld növekedés útján induljon el. Mert addig nincs stabil kilábalás a válságból, amíg a környezet védelme, az energiahatékonyság és a gazdaság növekedése nem egymást erősítő, hanem egymást gyengítő folyamatként működik.

Az innováció azért különösen fontos, mert hosszú távon állíthatja stabil növekedési pályára az országot. Ettől a céltól jelenleg igen messze vagyunk: Nem tett jót az innováció, a kutatás-fejlesztés és a fenntarthatóság követelményének, hogy az Orbán-kormány felfüggesztette a 2007-ben elfogadott innovációs stratégia végrehajtását, és teljesen átalakította a 2003-ban kialakított intézményrendszert.

A kormány több mint tízmilliárd forintot zárolt az Innovációs Alapból, felfüggesztette az Új Magyarország Fejlesztési Terv kutatási pályázatait, majd szigorított feltételek mellett új pályázatokként jelenítették meg őket. Leállították az Innovációs Alapfolyó kifizetéseit, csődközelbe juttatva ezzel több kis- és középvállalkozást, illetve kutatóintézetet. Ezek az intézkedések nyilván rendkívül sokat ártottak a magyar gazdaságnak, de ez még nem a szakadék, innen vissza lehet és kell fordulnunk.

Azt viszont üdvözöljük, hogy belátta a kormány, nem tűr halasztást a panelprogram folytatása. Örülünk annak, hogy a pályázatok kifizetésének határidejét előrehozták. Ebben teljes támogatásunkat élvezi a kormány.

Ebben a folyamatban fontos az önkormányzatok helyzetbe hozása is.

A zöldgazdaság és az innováció kérdése az MSZP számára nemzeti minimum. Ebben mindenkinek együtt kell működnie, mert az ország érdeke, és ez garantálja a fenntartható gazdasági növekedést és a természeti erőforrásokkal való a takarékosságot is.

Ez hozza magával majd az életminőség javulását. Remélem, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben ezt a javaslatot nem söprik le az asztalról. Valóban, sok mindenben nincs összhang a parlamenti pártok között, azonban ebben a kérdésben és törekvésünkben mindenáron meg kell találni az együttműködés lehetőségét. Már csak azért is, mert hazánk hosszú távú növekedését ez biztosíthatja. Most lenne itt az ideje és helye, de legfőképp értelme a nemzeti együttműködésnek.