Belföld, Külföld | Oslo szélsőjobb
2013. május 14. 11:17

Mesterházy Attila Oslóban a szélsőségesek és a gyűlölet elleni konferencián

"Az ellen, hogy a kulturális különállásból szembenállás, a politikai nézetkülönbségekből gyűlölködés legyen, a leghatározottabban fel kell lépni" – fogalmazott nyitó előadásában Mesterházy Attila a Jobboldali szélsőségek és a Gyűlölet kriminalizációja címmel, Oslóban rendezett nemzetközi konferencián.

Az utóbbi időben egyre mélyülő társadalmi szakadék, az egyenlőtlenség és az igazságtalanság ad teret a szélsőséges eszmék terjedésének és a rasszizmusnak.  Az MSZP elnöke beszámolt arról a sajnálatos jelenségről, hogy ma Magyarországon parlamenti képviselete van az antiszemitizmusnak, a cigányellenességnek, a kirekesztésnek, és míg máshol éles határ húzódik a szélsőjobb és a jobboldal között, nálunk nem. A szélsőjobb a társadalomba és a politikába beágyazottan létezik és működik. A kormányzó jobboldali pártokban is vannak, akik csendben osztják a gyűlölködő eszméket. A kormány pedig elhatárolódás helyett eltűri ezeket. A szavakat általában pedig sohasem követik a tettek. Sőt a kormányzó pártok a parlamentben és az önkormányzatokban is több alkalommal szorosan együttműködnek a radikálisokkal.

Mesterházy elmondta, a szélsőségesek visszaszorításában az első és legfontosabb politikai lépés, hogy karanténba kell zárni őket. Méghozzá minden demokratikus erőnek egységesen.

A konferencián az ENSZ, az Európa Tanács, a Human Rights Watch, a Friedrich-Ebert Alapítvány, uniós biztosok és jelentéstevők valamint a világ számos pontjáról érkezett egyetemi professzorok adtak elő.