InfoRádió | Belföld | előregisztráció Orbán fasiszta
2012. november 13. 13:20

Mesterházy: "Mondhattam volna bolsevizmust is a Fidesz kapcsán"

Az MSZP elnök-frakcióvezetője parlamenti diktatúrának tartja a Fidesz hatalomgyakorlását. Mesterházy Attila erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Az MSZP elnöke szerint "darabra összehasonlítható, hogy amennyi szavazatot a Jobbik elveszített, azt a Fidesz szívta fel."

A Fidesz szinte a Jobbik programját hajtja végre, vagy legalábbis nagyon sok elemet átemel belőle - jelentette ki . Az MSZP elnöke szerint "darabra összehasonlítható, hogy amennyi szavazatot a Jobbik elveszített, azt a Fidesz szívta fel. Érezhető, hogy a miniszterelnök tudatosan játszik rá a szélsőjobboldali üzenetekre."

Mesterházy úgy látja, hogy egy szélsőjobboldali radikalizálódás is megfigyelhető a Fidesz politikájában. Ez az EU-val szemben, a bankokkal szemben, a külföldi vállalatokkal szemben látható, "ugyanazt a retorikát használják, tökmindegy, hogy ennek mi a magyarországi káros lecsapódása, mint a Jobbik tulajdonképpen mond vagy vár el."

Parlamenti diktatúra

"A módszerek kísértetiesen emlékeztetnek arra, mint amikor egy diktatúra akarja kétségbeesetten szorítani-szorítani a kezébe, a markába a hatalmat. Ez olyan, mint a homok, amikor az ember kezében van, hogy minél jobban szorítja, annál erősebben peregnek ki a homokszemek a kezei közül" - fejtette ki Mesterházy, aki szerint a Fidesz parlamenti diktatúrát valósított meg. Mint mondta: " A kétharmados többséggel ők nem élnek, hanem visszaélnek."

Az MSZP elnöke már az új alkotmány is ennek a folyamatnak részeként értelmezi, a mostani választási regisztrációt pedig szerinte az uniós szerveknek is vizsgálnia kellene, mert úgy látja, hogy nem lesz általános és nem lesz egyenlő a választójog itthon.

Mesterházy: "felesleges magyarázkodni"

Ön személy szerint gondolja, hogy egy fasiszta diktatúra felé sodródik az ország? Mert egy Önnel készült lapinterjú ilyen címmel jelent meg külföldön - vetette fel az InfoRádió műsorvezetője, Exterde Tibor. "Így azért nem fogalmaztam, de most teljesen felesleges magyarázkodni" - válaszolta az MSZP elnöke. Hozzátette: "Mondhattam volna bolsevizmust is a Fidesz kapcsán, ilyen értelemben bármilyen olyan analógia helyes, amikor azt lehet mondani, hogy egy parlamenti párt, egy kormányzó többség elindult egyfajta diktatórikus úton. Ez kezdődött az alkotmánnyal egyébként, amikor úgy gondolták, hogy ők egyedül elfogadhatnak egy alkotmányt. Jogilag persze megvolt rá a lehetőség, de a világon, demokráciákban sehol nem fogad el egy párt egy úgymond egypárti alkotmányt.

A teljes beszélgetés videója elérhető az alábbi linkeken:

1. rész: http://indavideo.hu/video/InfoRadio_-_Arena_-_Mesterhazy_Attila_1resz_3

2. rész: http://indavideo.hu/video/InfoRadio_-_Arena_-_Mesterhazy_Attila_2resz_3