Mesterházy: Orbánék mennek előre a lenini úton

Mesterházy Attila az ATV Szabad szemmel című műsorában először a miniszterelnök-jelölti vitáról beszélt.

Elmondta, ahogy a felcsúti focicsapat sem választhatja meg, kikkel játszik és kikkel nem, így Orbán Viktor sem választhatja meg, ki az ellenzéke. „Teljesen világos, hogy a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki erő a Kormányváltók összefogása. Innen kezdve teljesen világos, kivel kellene vitáznia a miniszterelnöknek”- fogalmazott Mesterházy, aki felidézte, hogy 1998-ban Orbán Viktor újsághirdetésben követelte Horn Gyulától, hogy üljön le vele miniszterelnök-jelölti vitára és Horn engedett is neki. „Úgy látom, hogy a miniszterelnök gyáva. Egyszerűen nem mer szembesülni a valós helyzettel”- mondta a baloldali ellenék kormányfő-jelöltje. Mesterházy szerint Orbánt a média egy része nem kérdezi az ország valós helyzetéről, a másik része pedig nem tudja, mert „egyszerűen eldugják a miniszterelnököt”.

Orbán „lebeg, mint egy király”

Mesterházy úgy fogalmazott Orbánnal kapcsolatban, hogy „azt akarják elérni, hogy lebegjen, mint egy király. A király nem vitatkozik senkivel, a király kinyilatkoztat, mint március 15-én is tette. Megmondja, hogy ön meg én, vagy más beletartozik-e a nemzetbe. Ahogy olvastam a beszédét, én nem tartozok bele az ő nemzetfelfogásába, mert ahhoz mindig egyet kell érteni a Fidesz éppen változó álláspontjával”- mondta Mesterházy.

Hozzátette: sokszor a Fidesz álláspontját is nehéz követni, „hol Washingtonhoz akar igazodni, hol Moszkvához”. Elmondta: a baloldali ellenzék nem ilyen nemzetfelfogásban gondolkodik. „Mi olyan Magyarországot akarunk, ahol azok is otthon tudnak élni, akik a Fideszre szavaznak és teljesen természetes, hogy ők is a nemzet részei”- jelentette ki.

„Előre a lenini úton”

A választási programról szólva elmondta, hogy a Kormányváltók programja nemcsak az a 8 pont, amit a múlt héten bejelentettek, hanem az összefogás pártjainak honlapjain már hónapok óta elérhetők a programjuk részletei. „Akinek nincs programja, az a Fidesz. Kormányzó pártként most beszélgetnek róla, hogy vajon kell-e nekik valami programot írni, vagy elég, ha az az össz üzenetük a magyar nemzet számára, hogy a Nemzeti Dalba is bele kellene most már írni a rezsicsökkentést és az a Nemzeti Rezsidal lehetne, amivel a miniszterelnök játszott a beszédében”- ecsetelte Mesterházy. Orbán ünnepi beszédéről azt mondta, arról szólt, hogy „minden problémát megoldottak, Magyarországon minden rendben van, semmin nem kell változtatni, előre a lenini úton”. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a kormánypártok „mennek is ezen az úton a szónak majdnem a szoros értelmében, mert hogy ez már nem demokrácia, amit művelnek, az egészen biztos”- fogalmazott.

Hozzátette: „szerintünk kellene foglalkozni azzal, hogy miért ekkora a munkanélküliség, miért ekkora a szegénység, miért tették tönkre a gazdaságot és miért nem segítenek a nyugdíjasoknak”. Programjukról elmondta, hogy kormányra kerülés esetén azok, akik elérik a megfelelő ponthatárt, idén szeptembertől tandíjmentesen kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat, azon rokkantnyugdíjasok számára, akik „megalázott helyzetbe kerültek”, vissza fogják állítani a nyugdíjjogosultságot és rugalmas nyugdíjazást is visszaállítják azoknak, akik korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba.

Elmondta, hogy vissza szeretnénk adni a tanszabadságot a tanároknak. Mesterházy szerint vissza kell állítani azt a jogot, hogy az önkormányzat beleszólhasson, hogy mi történik egy iskolában. Most „csak az égőket cserélhetik ki, vagy felsöpörhetik az utcát. Sokkal inkább a helyi közösséghez vinnénk tovább az iskolák irányítását”- fogalmazott.

A várólistákat radikálisan csökkenteni kell, majd meg is kell szüntetni. Az első dolog, hogy nagyságrendekkel nagyobb pénzt kell tenni az egészségügybe. „Ez egy innovativív ágazat, hála Istennek növekedik az átlagéletkor, sajnos öregedik a társadalom, újabb módszerek jelennek meg. Az a régi hit, hogy évről évre lehet kevesebb pénzből menedzselni az egészségügyet, az kizárt”- vélekedett Mesterházy, aki szerint sokkal inkább az egészségügyre kell költeni, mint stadionokra.