mszp.hu | Belföld | választás 2014
2014. április 07. 01:27

Mesterházy: tudomásul vesszük az eredményt, de nem tudunk gratulálni a győztesnek

Miután megköszönte a szavazók a támogatását Mesterházy Attila, az ellenzéki szövetség miniszterelnök-jelöltje bejelentette, tudomásul veszi az eredményt, de nem akar gratulálni a győztesnek, mert az tisztességtelen szabályok mellett szervezte meg a választást.

Mesterházy Attila megköszönte a jelölteknek, az aktivistáknak és a szövetségeseinknek az eddigi munkát. Fontosnak nevezte, hogy végig kiálltak az elveik mellett és azt minden körülmények között képviselték.

A Fidesz által alkotott választási törvényre és a kampányra utalva elmondta, ”ez egy tisztességtelen szabályok által megszervezett választás volt, ilyen győzelemhez, amely ilyen egyenlőtlen feltételek mellett került megrendezésre, nem lehet gratulálni.”

Bíráló szavakkal illette a közmédiát, mely esetében a pártelnök szerint erős ellenszélben kellett dolgozni. Kitért az „álcivilekre” is, akik támogatták a Fidesz mocskolódó kampányát. Mindezekre Mesterházy szerint nem volt példa az elmúlt 24 évben.

Mesterházy Attila gratulált az LMP eredményéhez, a Jobbik eredményével kapcsolatban megjegyezte, ezzel Magyarország csak vesztett.

Orbán Viktor szavaival ellentétben az ország nem szabad - mondta a pártelnök - a kormányzó többség az elmúlt négy évben folyamatosan visszaélt a kétharmados felhatalmazásával, és Magyarországot letérítette a jogállam és a demokrácia útjáról.

Végül kijelentette, „ezt a csatát elvesztettük, de nem adjuk fel, kiállunk amellett, amiben hiszünk, mert Magyarország nem demokrácia. Mi küzdünk tovább”!

Bajnai Gordon súlyos kudarcnak nevezte az ellenzéknek ezt a választást, egyúttal az Együtt-PM szövetségnek is. Ezzel együtt köszönte a támogatást a csalódással együtt is. „A hitünk és igazunk ellenére nem tudtunk elég vonzó ajánlatot tenni Magyarországnak – mondta.  Manipulált, aljas választási rendszerben maradtunk alul, amelyben a Fidesz 100 méter, mi pedig. 400 gáton indultunk. Bajnai szerint tudomásul kell venni az eredményt, de gratulációra nincs okunk.

Gyurcsány Ferenc szerint az a legfontosabb kérdés, mi van, illetve lesz az országgal. Ne várják, hogy ne próbáljuk meggyőzni a többséget arról hogy rossz utat választott – mondta. Látva az ország állapotát, jelentős fordulat nélkül nem fogja kitölteni a Fidesz az újabb négy éves mandátumát. Gyurcsány Ferenc nem kívánja Magyarországnak, hogy 2018-ban legyen a következő választás.

Fodor Gábor, az MLP elnöke szerint először a hazáról kell beszelni. A Fidesz újabb kétharmadával nem járt jól Magyarország. Kemény lecke volt az előző kétharmad is, és most megint ez a helyzet állt elő. Köszöni mindenkinek a segítséget, mert mindenki végig tisztességesen csinálta akkor, amikor nagyon durván lejtett a pálya. Ilyen versenyben kellett helyt állni. Azt kérte, ne csüggedjenek a demokratikus erők, mert büszkék lehetnek rá, hogy demokraták.

Szabó Tímea megköszönte mindenkinek, aki részt vett az elmúlt egy éves munkában. Elismerte, hogy nem tudtunk egy szerethető alternatívát kínálni az Orbán-rezsimmel szemben. A küzdelem folytatódik, mert az igazi munka csak most indul számunkra – mondta. Nem adjuk fel azt a céljainkat: a gyermekéhezés felszámolását, vagy az oktatás igazságossá tételét – mondta.