2012. június 21. 15:06

Mi érdemeltük ki a közlekedésbiztonsági PIN díját!

"Magyarország számára hatalmas elismerés, hogy idén mi érdemeltük ki az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) PIN díját" - emelte ki dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság póttagja 2012. június 20-án, a díjátadón mondott beszédében.

A közúti balesetek számát az Európai Unióban a 2010-es eredményekhez képest csupán 3 százalékkal sikerült csökkenteni 2011-ben, ami elég csekély eredménynek mondható. Ehhez képest Magyarország az elmúlt tíz évben komoly eredményeket ért el a közlekedésbiztonság terén, hiszen Európán belül hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a közúti közlekedésben elhunytak száma.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) PIN díját Dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára vették át a brüsszeli rendezvényen.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) egy olyan non-profit, független szervezet, melynek célja a közlekedési balesetek és a közlekedés során előforduló halálesetek számának csökkentése Európában. Az ETSC egyébként tekintélyes kapcsolatrendszerrel rendelkezik mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament irányában kiemelkedő lobby-tevékenysége kapcsán. A PIN, avagy a Közlekedésbiztonsági Teljesítmény Index 2006 óta létezik. Fő célja, hogy az európai országok számára eszközt biztosítson a közlekedésbiztonság hatékonyabb kezeléséhez. A PIN-projekt során a Tanács az éves jelentés eredményeit teszi közzé és PIN Díjjal jutalmazza a legjobban teljesítő ország közlekedésbiztonsági politikáért felelős magas rangú döntéshozóit.

"Magyarország számára különösen fontos a közlekedésbiztonság kérdése. Hazánk élen jár az utak biztonságának növelésében, ezáltal követendő példaként szolgálhat a régió, illetve az Európai Unió többi országa számára is." - zárta felszólalását dr. Gurmai Zita.