Mi lesz veled mosonmagyaróvári iskolarendszer?

Tisztelt Polgármester Úr ! Tisztelt Képviselő-testület ! Nem csak magánemberként, az oktatást támogató mosonmagyaróvári lakosként, polgárként, lokálpatriótaként, hanem helyi és megyei önkormányzati képviselőként, valamint a helyi MSZP elnökeként is a következő információkkal kapcsolatosan várom Tisztelt Polgármester Úr tájékoztatását, válaszát.

A napokban több, az oktatásban dolgozó tanár, kolléga, ill. szakember keresett meg a mosonmagyaróvári oktatási rendszer - az új közoktatási törvény általi - átalakításával kapcsolatosan.

A fentiekkel kapcsolatosan a következőket kérdezném meg Öntől:

Hogyan kívánja megoldani 2013-ban az oktatási eseményeket a városunkban ?

Mosonmagyaróváron az iskolák pedagógiai programjában sokkal több minden van megengedve, engedélyezve, mint az új közoktatási törvény által engedélyezett, szabályozott.

Az iskolák ezzel próbálták megtartani pedagógusaik reálbéreik színvonalát, ez részben jó, mert színesítette és színvonalasabbá tette az oktatást, de az államosítást követően miből akarja kifizetni a többlet (túlóra) bérüket? Esetleg vissza fogják adni önkormányzati feladattá.

Ha nem lesz miből kifizetni, mekkora reálbér csökkenéssel, veszteséggel fog járni a pedagógusoknak? Készült e ezzel kapcsolatosan kockázatelemzés, kockázatkezelési terv, vagy megint mindent döntést „ad-hoc” módon kíván megoldani foltozgatással, a negatív következmények számbavétele nélkül?

Szerintem ezek az oktatási kérdések most a legaggasztóbbak és a feszültség nagy is miattuk az iskolákban. Nagy kérdés lesz még, hogy az önkormányzat kap e hitelt, mert akkor dec 20-tól egy fillérje sem lesz.

A mosonmagyaróvári oktatásban dolgozókat, a városi lakosokat, a civil szervezeteket és jómagamat is aggodalommal tölt el ez a hír, amely számunkra elfogadhatatlan. A város iskolái a város és környéke oktatási színvonalának magas szintű fenntartói, őrzői.

A napirend előtti felszólalásomban ezúton kérem Önt, mint országgyűlési képviselőt, hogy tartsa kötelességének a város oktatási intézményeinek további magas szintű fenntartását, fennmaradását Ennek érdekében kérem képviselő úr közben járását, hogy a haladéktalanul egyeztessen az EEM vezetőivel egy olyan megoldás kidolgozásában, amely még lehetővé teszi az oktatási intézményeink szakmai munkájának további hiánytalan ellátását.

Ezúton kérem Tisztelt Polgármester Urat, szíveskedjen részemre felvilágosítást nyújtani a cikkben megjelentekkel kapcsolatosan.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Dr. Kovács Tamás,
önkormányzati képviselő