Belföld
2012. december 06. 16:19

Mi lesz veletek fiatalság?

Kilátástalan év következik Magyarországra, azon belül a megyére. A tegnapi kormánydöntés 10.480 főben állapította meg a felsőoktatásban államilag finanszírozott képzésre felvehetők keretszámát. Ez a keret pár éve még több mint 40.000-50.000 fő volt. – hangsúlyozta Halmi József megyei alelnök mai sajtótájékoztatóján.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon burkoltan, de bevezették a tandíjat, amelyet a kormány költségtérítésnek nevez. Ez a folyamat is Orbán Viktor pár hónapja kijelentett szavait követi, miszerint, aki felsőoktatásba akar tanulni, az finanszírozza saját magát. 2013 a sötétség éve lesz. Azokkal a fiatalokkal kezdi a kormány, akik nagyrészt az ő támogatóik voltak. Látjuk, hogy semmitől nem rettennek vissza.

Bizonyos érdekcsoportoknak kedveznek csak. Gazdagabb gazdagabbakat, és szegényebb szegényeket termel a Fidesz kormány. Ez a 10.480 fő azt jelenti, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből nagyon kevés gyereknek fog megadatni, hogy felsőoktatási intézményben tanuljon. Mert a megyénkben élőknek, tudjuk, hogy sokkal rosszabb az anyagi helyzetük, mint az ország más területén, ebből adódóan a szülők nem fogják tudni finanszírozni a gyerekek tovább tanulását.

Követeljük, hogy állítsák vissza a három évvel ezelőtti felsőoktatási keretszámokat, - mondta a megyei alelnök, mert azt gondoljuk, hogy a fiataloknak egyetlen kitörési pontja van ebből a válságból, hogy tanulhassanak, hogy diplomájukkal érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon. Ma már az országnak nincs olyan területe, ahol ez a kormány ne káoszt és kilátástalanságot teremtett volna. Fel kell ébredni az embereknek, és a hallgatói önkormányzati közösségnek is. A MSZP kormány idején egy minisztériumi kijelentésre, hogy tervezi a kormány a tandíj bevezetést utcára vitték a diákokat. Ma hallgatnak. Miért hallgatnak? Látjuk, hogy a kormány burkoltan felrúgta a népszavazásban is meghozott döntést, ahol a tandíjat a magyar nép elutasította.

Álljanak ki a fiatalok magukért, az érdekképviseletük védje meg a fiatalok érdekeit, és tiltakozzanak, - szólította fel az érintetteket az alelnök, hogy 2013-ban már ne csak 10.480 ember tanulhasson az állam pénzén!