mszp.hu | Belföld | Klik iskolakezdés
2014. augusztus 03. 15:38

Miből fognak tanulni a gyermekeink?

Alig két hetük maradt a családoknak, hogy befizessék a gyerekek tankönyveit a 2014/15-ös tanévre. És hogy minden másra is összekaparják a pénzt. A tankönyvcsekkel együtt ma már bármilyen dologi kiadást a szülőkkel fizettethetnek meg a teljesen legatyásított állami iskolák. Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ne a szülőkkel fizettesse meg a közoktatás ész nélküli átalakításának árát!

A KLIK-esített közoktatás vitathatatlan eredményeként egyre több állami iskolában már szinte semmi nincs „ingyen”: nem csak krétát meg fénymásolópapírt vitetnek be a gyereknek, hanem iskolapadot meg táblát is.
A 2013/2014-es tanévben közel 40 ezer tankönyv nem érkezett meg az iskolákba. A köznevelésért felelős államtitkár most azt ígéri: felkészültek a tankönyvterjesztés zavartalan lebonyolítására. Az azonban, hogy idén már a rendőrséget is bevonják a kiszállításba, maximum a tankönyvellátás akut anomáliáit fogja tudni orvosolni, az intézményesített butítás alapvető okait, a krónikus koncepció- és a pénzhiányt nem számolja fel.

Az állami iskolafenntartó bejelentett 20 milliárdos gyorssegélye csak a gondok ideiglenes elodázására jó. Tudják ezt a kormányzati döntéshozók is, hiszen jövőre 120 milliárd forinttal akarják csökkenteni a közoktatási kiadásait, ez pedig a pedagógus-életpályamodell beígért folytatását feltételezve azt jelenti, hogy az oktatás dologi kiadásaira 170 milliárd forinttal kevesebb jut.

Ebben az esetben a színvonalesés elkerülhetetlen lesz, a magyar családok pedig még csúnyábban megfizetnek az iskolarendszer ész nélküli átalakításáért. Felszólítjuk a kormányt, hogy ne a szülőkkel fizettesse meg a közoktatás ész nélküli átalakításának árát!

Bangóné Borbély Ildikó,
országgyűlési képviselő