Belföld
2012. december 06. 06:47

Miénk a pálya?

Orbán Viktor kormányra kerülése óta ígéri az M11-es gyorsforgalmi út megépítését, de még egy kapavágást sem tett az összekötőútért, amely jelentősen megkönnyítené Komárom-Esztergom és Pest megye életét.

Nem is a miniszterelnök és a Fidesz lett volna, ha nem álmodott volna ide is valami nagyot a 2010-es választásokra hangszerelve: Orbán Viktor konkrétan közvetlen kapcsolatot ígért az M1-es autópályával a végtelenségig terhelt 10-es út mentén élőknek és az esztergomi Suzuki gyárnak. Orbán esztergomi ígéreteivel szemben most úgy tűnik, Esztergom és térsége, illetve a jelenlegi 10-es út problémája - ha az Orbán-kormányon múlik – soha nem oldódik meg.

Fontos lenne a korábbi kormányok által valóban preferált, az ország észak-déli autópálya tengelyének megépítése, amely magába foglalna egy új esztergomi teherhidat, valamint az M11-es utat is. Az M11-es szakaszhoz vezető út azonban rögös. A legfrissebb ígéret szerint az út legkorábban 2014 és 2020 között, vagyis az országot módszeresen leharcoló második Orbán-kormány bukása után épülhet meg.

Nem véletlen, hogy az esztergomiakat már nem érdekli a miniszterelnök és Völner Pál minapi bejelentése, ugyanis továbbra is csak hitegetéssel van tele a padlás.

Tekintve, hogy az M11-es megvalósulásának jelenleg semmi esélye, viszont Esztergom immár az ország legnagyobb „zsáktelepülése”, ahol az átmenő forgalom nem éri el a 15 százalékot. A térségben élők érdeke így elsősorban az M10-es gyorsforgalmi út megépítése lenne Esztergom és Budapest között, egy új híd Esztergomnál, illetve az M0-as körgyűrű északi részének a megépítése.

Az esztergomiak és a 10-es út mellett élők azt követelik Orbán Viktortól és Völner Páltól, hogy mihamarabb induljanak el az építkezések, és tájékoztassák a lakosságot, hogy mikorra készül el az M10-es, az új esztergomi híd és az M0-as északi része, illetve az M11-es út!

Winkfein Csaba
elnökségi tag