Belföld, Gazdaság | E.ON közlemény
2013. szeptember 24. 16:22

Miért fizet Orbán többszörös árat az E.ON-ért?

Visszautasítjuk a rezsicsökkentéssel és az E.ON-vásárlással kapcsolatos fideszes hazugságokat.

Visszautasítjuk, mert az MSZP minden olyan döntést támogat, ami visszaad valamit abból, amit a Fidesz az elmúlt három évben a magyar családoktól elvett. Visszautasítjuk, mert az MSZP abban érdekelt, hogy a magyar családok, valamint kis és közepes vállalkozások megfizethető és magas színvonalú ellátásban részesüljenek. Végül visszautasítjuk, mert az MSZP abban érdekelt, hogy mindenki be tudja fizetni a számláját, hogy senkit ne kapcsoljanak ki az ellátásból.

Tény azonban, hogy az Orbán-kormány három éve alatt háromszorosára nőtt a díjhátralékos családok száma. Tény, hogy ma már 1,4 millió ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását, mert alacsony a jövedelme. Az MSZP igazságos és fenntartható rezsicsökkentésre vonatkozó törvényjavaslatai ezekre a problémákra nyújtanának megoldást, de a Fidesz ezekről még csak tárgyalni sem volt hajlandó.

Az MSZP elutasítja, hogy az Orbán-kormány titkosítva, 350 milliárd forintért, az E.ON valós értékének többszörösét kifizetve közpénzből kárpótolja a multinacionális céget. Ezzel akarja kifizetni az E.ON-t a rezsicsökkentésért cserébe? Ettől nem lesz olcsóbb a gáz és nem fog csökkenni az energiafüggőségünk sem. Orbán becsapja az embereket.

Most, amikor nem csökkennek, hanem nőnek a jövedelmi különbségek, egyre nehezebben élnek az emberek, nincs pénz az orvosok, ápolók fizetésének megfelelő szintű emelésére, közel félmillióan külföldön keresnek boldogulást, akkor Orbánnak a gazdaság talpra állításával, a szegénység felszámolásával, a megszorítások hatásainak csökkentésével kellene foglalkoznia, nem pedig azzal, hogy a multikat extraprofithoz juttassa.

Az MSZP minden eszközt megragad annak érdekében, hogy visszaszerezze az emberek pénzét a jogtalan előnyhöz juttatott cégektől. Mindent megteszünk azért is, hogy a multik túlfizetésének körülményeit feltárjuk. Ezért kezdeményeztük az E.ON vizsgálóbizottság felállítását. A kezdeményezést valamennyi frakció megkapta, de csak az ellenzéki frakciók támogatták. Örülünk, hogy összegyűlt annyi aláírás, amennyi alapján ezt a bizottságot létre kell hozni. Reméljük, hogy a Fidesz-KDNP, amely egyedüliként nem támogatta a felállítását, legalább akadályozni nem fogja a tényfeltáró munkát. Reméljük, nincs takargatnivalójuk az ügyben.

Józsa István
frakcióvezető-helyettes