2012. március 02. 14:14

Miért hagyta magára a Fidesz a Malévet?

Az MSZP számára továbbra is érthetetlen, miért nem készült fel a Malév csődjére a Fidesz, amikor már több mint két éve tudnak a veszélyről és tudható a megoldás?

Az MSZP korábban már több alkalommal jelezte, hogy "A Malév hirtelen és tragikus leállása közvetlenül a kormány határozatlansága, tétovasága és a Malév vezetésének az ügyetlensége miatt történt". A március 1-jén a médiában is napvilágra került adatok ismeretében minden polgár számára egyértelművé vált a Fidesz-kormány, Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlensége, hiszen részletesen tudtak arról, mit kellene csinálni a Malévval, sőt a Fidesz 2010-ben a tanulmányt támogatta, ahogy azt Varga Mihály nemrégiben megerősítette.

Ennek ellenére a Fidesz elengedte a Malév dolgozóinak a kezét és létbizonytalanságba taszított legalább 3-4000 munkavállalót.

Pedig 2010 május 3-án Oszkó Péter az alábbi sms-t küldte Varga Mihálynak: ”Muszáj valamit döntenünk a Malévról, mert nélkületek nem tudunk újat előkészíteni, ha viszont nem csinálunk semmit, bedől anélkül, hogy lenne másik. A napokban meg kellene egyeznünk, hogy folytassuk-e, amiben megegyeztünk, vagy finanszírozzuk a jelenlegi folyamatokat úgy, hogy kihúzzák nyár végéig, aztán majd ti eldöntitek, mit kezdtek a társasággal...”

Varga Mihály nem válaszolt és majd két év alatt a Malév a jóslatnak megfelelően bedőlt.

Az MSZP továbbra is szükségesnek tartja a vizsgálóbizottság felállítását a Malév ügyében, és részt kíván venni a feltáró munkában, de elvárja, hogy a bizottság a társasággal kapcsolatos kérdéseket a csőd bekövetkezésének közvetlen, tényleges okaira kiterjedő időszakra vonatkozóan vizsgálja, és az ügyben ne csak politikai színjátékot rendezzen. Ezen felül elvárjuk a kormánytól, a bizottság munkájától, és vizsgálatának eredményétől függetlenül azt, hogy haladéktalanul fogjon hozzá egy új nemzeti légitársaság alapításához. Ehhez széles körű támogatást kapna, tehát ennek elmulasztása kizárólag az Orbán-kormány felelőssége lesz.

Józsa István,
gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettes,