2012. július 03. 11:48

Miért maradtak távol a fideszes EP képviselok?

"Aktívan támogattam, hogy az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupja június 14-i ülésén megvitassa az új román kormány magyar közösséget érinto intézkedéseit.

Egyetlen fideszes EP képviselo sem élt a fórumon a felszólalás lehetoségével. A tizennégy tagú magyar néppárti delegációból egyedül Schöpflin György tisztelte meg az erdélyi magyarságot jelenlétével. Ha annyira fontos számukra az erdélyi magyarság sorsa, miért nem használták ki ezt az európai parlamenti fórumot? Az Intergroup ülése felhívta a román kormányt arra, hogy folytasson állandó, intézményesített párbeszédet a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségével. " - reagált Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetoje a Magyar Néppárti Képviselocsoport közleményére.

Az MSZP EP delegációja visszautasítja a közleményében szereplo alaptalan vádakat, hiszen mi biztosítottunk fórumot a romániai magyarság helyzetének megvitatására. "Eltéroen a Fidesz nemzetpolitikájától, mi nem haszonszerzésre használjuk fel azt, hanem érdemi lépésekkel kívánjuk támogatni az erdélyi magyarság legitim politikai képviseloit a magyar közösséget érinto problémák megoldásában " - tette hozzá Tabajdi.

"A Kisebbségi Intergroup üléséhez hasonlóan, amennyiben a jövoben is alapot látok a romániai magyarság problémáinak strasbourgi megvitatására, ahhoz a jövoben is partner leszek. De azt nem a Fidesz diktátuma, politikai haszonszerzése, hanem az RMDSZ kérése alapján fogom megtenni. Ne játssza el a Fidesz, hogy erdélyibb az erdélyieknél!" - szögezte le Tabajdi Csaba.

A delegációvezeto hangsúlyozta, hogy az RMDSZ tárgyalásainak, és a nemzetközi nyomásgyakorlásnak köszönhetoen sikerült a magyarság számára kedvezo változásokat elérni az új román választási törvényben, illetve elérni azt, hogy az RMDSZ négy megyei tanácsban is alelnököt javasolhasson. "A magyar közösséget érinto problémákat elsosorban Románián belül, a többség és a magyar közösség legitim képviseloi között folytatott párbeszéd útján kell megoldani. A mindenkori magyar kormány, a magyar politikai pártok feladata, hogy segítséget, támogatást nyújtsanak ehhez, anélkül, hogy beavatkoznának a határon túli magyar közösségek életébe" - mondta Tabajdi. Hozzátette, hogy a Fidesz és a magyar kormány is csatlakozhatna végre ezekhez az erofeszítésekhez, ahelyett, hogy a határon túli közösségek megosztásával, és nacionalista lépésekkel megnehezíti a magyarság jogainak érvényesítését, kiélezi a Románián belüli etnikumközi viszonyt és megterheli a két ország kapcsolatát.