2012. június 27. 10:10

Miért mutogatnak még mindig visszafele?

Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén. Ehhez képest a Fidesz-kormány csődbe vitte a Malévot. Magára hagyta azt a több mint kétezer dolgozót, akik a kormány tétlenkedése miatt elveszítették a munkájukat és ezzel veszélybe sodorta családjuk jövőjét.

Sajnálatos, hogy nem tettek semmit akkor, amikor a Malév azután is folytatta tevékenységét, amikor már borítékolni lehetett a fizetésképtelenséget. A hatásait most is nyögjük. A Malév csődjével számtalan közvetlen összeköttetéstől esett el Budapest, különösen sok járat szűnt meg.

A budapesti központ elosztószerepét Bécs vette át. 20-30 százalékkal emelkedtek a jegyárak. A Malév kiesésével évi másfél millió átszálló utas esett ki a rendszerből, és az ő pótlásukra remény sincs.

A csődöt követően többször szóltunk a hoppon járt utasok, a munkahelyüket elvesztett dolgozók ügyében. Fogyasztóvédelmi bizottsági elnökként tájékoztatást kértem a kormány intézkedéseiről, interpelláltam. Legutóbb hétfőn szóltam a Parlamentben a kormánypártiakhoz, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a Malév dolgozók megkapják-e a teljes járandóságukat.

A Foglalkoztatási Bizottság 2012. június 11-ei ülésén a Dr. Kardkovács Kolos helyettes államtitkár azt mondta: "nincs tartozás a munkavállalók szerint és egyébként a Malév munkavállalók a Bérgarancia Alapból is megkapták azokat a kifizetéseket, amelyek őket munkabérként megillet.

Tehát azt gondolom, hogy a Malév ügyében rendezetlen munkabértartozás nincs." Ezzel szemben a hétfői azonnali kérdésemre adott válaszban az Dr. Cséfalvay Zoltán, államtitkár úr a következőket nyilatkozta: "eddig is a kifizetések megtörténtek, január-februárban még a Malév forrásaiból, később a Bérgarancia Alapon keresztül.

Tehát mindenki hozzájut a járandóságához." Igen ám, de mikor? Nem kaptam megnyugtató választ. Orbán-kormány még mindig visszafele mutogat és mellébeszél. Éppen ezért, ezúton is felszólítom a kormányt, hogy a visszamutogatás helyett végre - a jelenben élve - oldják meg a Malév dolgozók járandóságainak megfizetését!

Kezdjék meg új Nemzeti Légitársaság szervezését munkát adva ezzel több ezer embernek! És több mint két évvel a választások után fejezzék be a nevetséges visszamutogatást!

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke,