mszp.hu | fiatalok elvándorlása
2015. július 23. 16:26

Miért nem becsüli a fiatal generációt a kormány?

A megyében élő fiatalok helyzetéről beszélt ma Halmi József megyei alelnök.

A hátrányos helyzetű térségben élőknek még nehezebbek a kilátásaik, mint az ország más pontjain élő fiataloknak. A munkanélküliek legnagyobb aránya is a fiatalok közül kerül ki. A kormány közmunkaprogramja a munkát leértékeli, és azokat a fiatalokat is benyomja ebbe a sokszor egyetlen lehetőségbe, akik kikerülnek az iskolából. Munkalehetőség kevés a megyében, nincs más alternatíva, mint a közfoglalkoztatás, így magukra maradtak a fiatalok a kilátástalanságban.

A fiatalok 43 %-ka szüleivel él, a tanulmányai után sem tud elhelyezkedni, nem tudja megoldani a lakhatását sem.

A külföldi munkalehetőséget látják megoldásnak a mai 25-35 év közöttiek. Ha itthon el tudnak helyezkedni, akkor megalázó bérért tudnak dolgozni, ami egy családalapításhoz, megélhetéshez kevés - fogalmazott a képviselő. A kormány a fiatalokat is magukra hagyta. A 25 év alatti ifjúsági garanciaprogram sajnos nem úgy működik, ahogy azt vártuk - mondta -, ma már sajnos újra lehet 25 év alattit foglalkoztatni közmunkában, mert a program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A fiatal felnőtt generáció számára a megfelelő program az lenne, ha a kormány a foglalkoztatásukhoz a piaci szférában biztosítana kedvezményeket a munkaadóknak.

Nem megoldás a közmunka, nem megoldás a sokszínű képzés sem, átfogóbb programot kell működtetni az érdekükben – mondta az MSZP megyei alelnöke -, hogy megérje a fiataloknak Magyarországon és a megyében maradni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendkívül rossz a helyzet az elvándorlás szempontjából is, így felszólította Halmi József a kormányzati megyebeli képviselőket is, hogy vegyék végre a kezükbe a fiatalok jövőjének megoldását, hiszen az Ő problémáik megoldása a megye jövőjét szolgálja!