Miért nem vizsgálja a KEHI a Paralimpiai Bizottság vezetőit?

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az elmúlt években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ártatlan civil szervezetek ellen folytatott eredménytelen vizsgálatokat és lejárató kampányt. A KEHI dolga elvben az lenne, hogy közpénzek lenyúlását és felelőtlen elköltését vizsgálja. Ehhez képest a Magyar Paralimpiai Bizottság környékére sem merészkedik a Hivatal. Mindezt annak ellenére, hogy bebizonyosodott: Gömöri Zsolt elnök Deutsch Tamás alelnök javaslatára fogyatékkal élő sportolók támogatásából fizette devizahitelét, a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban pedig számos probléma merült fel. Az is felmerült, hogy az elnökség más tagjai is hasonlóan jártak el.

Úgy tűnik, a KEHI csak akkor mozdul, ha Orbán Viktor vagy fideszesek utasítást adnak erre. A rendszerváltás óta hivatalban lévő legkorruptabb kormány egyetlen ügyét sem sikerült kivizsgálni. A „sportpolitika Quaestor-ügye”, a Gömöri-Deutsch botrány hetek óta újságok címlapján szerepel, azonban egyetlen állami szerv sem érzi azt, hogy dolga lenne vele.

Ez történik Magyarországon 2015-ben, ha Fidesz-politikusok is érintettek egy korrupciógyanús ügyben.

A helyzet egyértelmű: a megtörtént és az esetleges további visszaélések szigorú vizsgálatára, a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetésében pedig teljes változásra van szükség: a botrányban érintett sportvezetők – Gömöri Zsolt elnök, Deutsch Tamás alelnök és társaik – távozására és azonnali tisztújításra.

Kunhalmi Ágnes
a sportért is felelős Kulturális Bizottság alelnöke