Belföld, Gazdaság
2012. december 21. 12:12

Miért nézi százezernyi család aggódva a fűtésszámláit?

Az Európai Energiatőzsde közleményeiből tudhattuk meg, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két tételben 2,5 millió EUA egységet (köznyelven szén-dioxid kvótát) értékesített a tőzsdén.

A csomag felét még 6,6 euró/egység áron sikerült értékesíteni, de a második részt már csak 6,3 euró/egység áron tudták eladni. Az egész értékesített csomag értéke kb. 4,8 milliárd forint. A december elején elfogadott 2012. évi költségvetési törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a kormány a bevétel felét kivonja a klímavédelem rendszeréből.

Az előző magyar kormány 2008 őszén kezdte meg a kvótavagyon értékesítését. A Fidesz a kvótavagyon elherdálását és áron alul történő értékesítését vizionálta. Magabiztosságukban 2010 áprilisában megakadályozták, hogy 6 millió AAU egységet 7,8 eurós áron értékesítsen az akkori zöld tárca.

Ezzel szemben az értékesíthető AAU egységek 90 százalékát, az értékesíthető EUA típusú egységek 100 százalékát a Bajnai-kormány átadta az Orbán-kormánynak. Az átadás időszakában az AAU egységek világpiaci ára 8 euró, az EUA egységeké 15 euró körül volt.

AAU egységből a Fidesz-kormány képtelen volt egyetlen darabot is értékesíteni, az EUA egységekből a fent leírt mennyiséget sikerült eladniuk. Bátran mondhatjuk, a piaci ár mélypontján sikerült az eladást végrehajtaniuk. A kormányváltáskori értékhez képest ezen a kis üzleten "mindössze" 20 millió euró az értékvesztés.

Abban az esetben, ha a fukushimai atomkatasztrófa után (amikor 16,93 euró volt a kvóta egységára) lép a magyar tárca a piacra, nemhogy veszteséggel, de jelentős nyereséggel zárta volna a kvótaegységek értékesítését. Kötelességünk jelezni, hogy másfél éve az eladott kvótacsomag piaci ára kb. 42 millió euró volt. Egy évvel később csupán 16,1 millió eurót ért csak a csomag.

A 25 millió eurós értékvesztés – 7,3 milliárd Ft – alkalmas lett volna 7500 lakótelepi lakás teljes körű energiahatékonysági célú felújítására. Ezek a családok az Orbán-kormány tehetetlensége miatt ezért kb. 250 ezer forinttal fizettek ki többet fűtésre, mint fizettek volna, ha időben értékesítik a kvótát. A családok többletkiadásait nem lehet ellentételezni.

Félve írjuk, mióta a Fidesz-kormány a vagyon "kezelője", az AAU egységek értékvesztése 1000-1125 millió euróra tehető – az egységek jelenlegi piaci árára tekintettel.

A szakmai közvélemény számára bizonyára sokat mondó az a tény is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kvótavagyon értékesítésére eddig kizárólag külföldi cégeket vont be. A gyakorlatban így valósul meg a hazai és kis- és középvállalkozások helyzetbehozása. Minél többet emlegetik ezt a tényt, annál kevésbé valósítják meg.

Szabó Imre,
az MSZP Fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője,