2012. szeptember 19. 08:54

Milliók a milliomosoknak, fillérek a filléres gondokkal küzdőknek

A 100 legnagyobb adózó a Fidesznek köszönhetően tavaly több mint 130 millió forint adókedvezményt vehetett igénybe. Az őszi last minute utak helyett mindennapi megélhetésért küzdő családoknak eközben alig jutott a kedvezményből. Kedves Fidesz! Hol itt méltányosság, pláne igazság?

Ahogy az várható volt, az Orbán-kormány lépcsőzetesen bevezetett igazságtalan, egykulcsos adórendszere évről évre nagyobbra nyitja a jómódú és a szegényebb családok jövedelmi ollóját. Feketén-fehéren bizonyítja ezt az a kimutatás, amely szerint a 100 legnagyobb jövedelmű adózó a kormány adó- és családtámogatási rendszerének ”hála” tavaly 132 millió forintnyi adókedvezményt vehetett igénybe, miközben az átlagfizetésből élő családok ennek csupán a töredékét.

A Fidesz családtámogatási rendszere ugyanis az ”akinek nincs semmije, az annyit is ér” elvére épül. Akinek eleve sok van, annak legyen még több, a ”maradék” nem számít. Ezt a szemléletet tükrözi az egykulcsos szja, a gyerekek után járó torz adókedvezmény, vagy a SZÉP-kártya bevezetése is, amit szintén csak a jómódú, többgyermekes famíliák tudnak maradéktalanul kihasználni.

Mivel a Fidesz szegényellenes intézkedéssorozata nagyon is tudatos politika eredménye, nem várjuk, hogy ezeket a kormány vagy a kormánypárt magától megváltoztassa. Viszont hiszünk a jobb sorsra érdemes magyar emberek igazságérzetében, és a készülő programunkban, amely a mindenkit megillető tisztességes munkajövedelemre, az igazságos teherviselésre, és a gyermekvállalást ösztönző támogatási rendszerre épülő családmodellt ajánl Magyarországnak.

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja