Belföld | parlament
2013. április 09. 00:41

Milyen áron csökken a hiány? - Országgyűlés

Államháztartási hiány, területalapú támogatás, bányász szakmai nyugdíj, ócsai lakópark, önkormányzatok költségvetési koncepciója, nemzetpolitika. Ülésezett a parlament.

Milyen áron csökken a hiány?

Tóbiás József az államháztartási hiány 2,1 százalékos mértékével kapcsolatban tette fel a kérdést: de milyen áron? Szerinte ugyanis a kormánypárti frakciók nem tudnak tervezni és úgy csökkentették a hiányt, hogy különadókat vezettek be, elköltötték több mint 3 millió ember idős korra félretett megtakarításait, valamint két Bokros-csomagnyi megszorítást vezettek be.

Hangsúlyozta: a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása nélkül a kormány 2012-ben a 2008-as költségvetési hiánnyal azonos szintet tudott csak elérni. Felemelkedés kapuit a felnövekvő generáció számára is bezárták.

Mikor oldja meg a kormány a területalapú támogatás körüli gondokat?

Gőgös Zoltán azt kifogásolta, hogy a vidékfejlesztési hivatal annak ellenére követel vissza területalapú támogatást egy téti gazdálkodó családtól, hogy az betartja az előírásokat, és a családtagok művelik a földet. Problémásnak tartotta, hogy a hivatal már az elsőfokú bírósági döntés után inkasszót alkalmazhat, szerinte emiatt tömegesen mennek majd tönkre családi gazdaságok. Azt hangsúlyozta: a családi gazdaságok érdemi megoldást várnak a problémáikra.

Mikor állítják vissza a bányász szakmai nyugdíjat?

Sós Tamás elmondta, hogy 2012.január 1-től jogos járandóságot szüntetett meg a kormány, és előzetes szakmai egyeztetés nélkül elvették a bányász szakmai nyugdíjat. Szerinte végig hitegették a bányászokat és képviselőiket. Az érintettek ugyanakkor továbbra sem kívánnak lemondani jogos kedvezményeikről és jogosultságaikról. A képviselő azt kérdezte, mikor állítják vissza ezt a juttatást?

Erdélyben a Fidesz szavazótáborát próbálják megteremteni

Ujhelyi István arról beszélt, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a közelmúltban kérdőíves felmérést végzett Erdélyben. Megjegyezte, ennek során arról is érdeklődtek, hogy a megkérdezettek mennyire elégedettek Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz nemzetpolitikájával, a magyarság érdekében részt vennének-e tiltakozó akciókban és akarnak-e voksolni a 2014-es magyarországi választásokon.

A magyar állampolgársággal rendelkezőknek felajánlották, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodahálózata segít a választáshoz szükséges regisztrációban, ahol a személyes adatok megadásáért cserébe előkészítik az űrlapokat - mondta. A politikus véleménye szerint az állampolgárság ügyét felhasználva a kormány közvetlenül, az EMNP pedig közvetve próbálja megteremteni a Fidesz leendő szavazótáborát.

Otromba provokáció

Steiner Pál azonnali kérdésében azt mondta: az Adj gázt! című motoros felvonulásról, hogy "a vállaltan antiszemita szerveződés" arra készül, hogy otromba módon provokálja, és így meggyalázza az emlékezést.

Szekeres Imre azonnali kérdése

Zsákutca az ócsai lakópark építése
Simon Gábor arról beszélt, hogy az ócsai szociális lakópark helyett minőségi bérlakás-programot kellene indítani, amely 150 ezer családnak tudna segíteni. Ez nem igazi sikertörténet, hanem inkább zsákutca - vélekedett. Szerinte nem volt átgondolt a pályázati kiírás.

Presztízsépítkezések helyett olcsóbban is meg lehetne oldani a rászoruló családok gondjait - tette hozzá.

Miért április 30-ig kell az önkormányzatoknak a költségvetési koncepciót elkészíteniük?

Tóth József elmondta: korábban az államháztartási törvény úgy rendelkezett, hogy november 30-ig kell benyújtani a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót. Ez az ütemezés megfelelt az önkormányzati költségvetési tervezés ésszerű gyakorlatának - állapította meg. A képviselő felidézte, hogy 2013-tól ez a dátum április 30-ra módosult, ami szerinte ésszerűtlen.