2011. július 12. 17:04

Minden eszközzel segíteni kell a dohányzásról való leszokást

Az új Dohánytermék Irányelv szociális és egészségügyi hatásai.

"Szigorítani kell a dohánytermékek összetevőinek szabályozását az egészség védelme és a dohányzás visszaszorítása érdekében. Be kell tiltani azokat a dohány-adalékanyagokat, amelyek kellemes ízükkel elősegítik a rászokást, vagy vonzóbbá teszik a dohányzást. Az Európai Unióban pedig kötelezővé kellene tenni a dohánytermékek egységes csomagolását" - jelentette ki Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja a dohánytermék-szabályozás egészségügyi és társadalmi hatásairól szervezett brüsszeli tanácskozáson.

A megbeszélésen részt vett John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa, az Európai Bizottság mezőgazdasági, szociálpolitikával foglalkozó és egészségügyi főigazgatóságának magas rangú tisztviselői, hét uniós tagállam kormányzati képviselői, továbbá mezőgazdasági és egészségügyi civil szervezetek.

"Ma Európában tizenhárommillió ember szenved a dohányzáshoz kapcsolódó betegségektől. Ez több mint Magyarország teljes lakossága. A tüdőrákos megbetegedések 90%-át a dohányzás okozza, és ez a jelenség a tagállami egészségügyi kiadások 6%-át emészti fel. Ha a csaknem 50 halálos áldozattal járó németországi hasmenésjárvány pánikot keltett az Európai Unióban, miért nem figyelünk oda egy olyan jelenségre, amely évi több mint hatszázezer halálesethez vezet?" - fogalmazott John Dalli biztos előadásában.

"A dohánytermékek szabályozásáról szóló irányelv küszöbön álló felülvizsgálata során az egészségügyi szempont és a dohányzás visszaszorítása az elsődleges. Különösen kártékonyak azok az összetevők, amelyek kellemes ízükkel elnyomják a dohány ízét, és ezáltal vonzóbbá teszik a cigarettázást. Az ízesített cigaretták elsősorban a fiatal korosztály körében népszerűek, és jelentős szerepük van a dohányzásra történő rászokásban. Ezért azokat az összetevőket, amelyek vonzóbbá teszik a dohányzást, illetve növelik a dohányzás által kiváltott függőséget, be kellene tiltani az Európai Unióban" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A Mezőgazdasági Bizottság magyar tagja olyan kiegyensúlyozott szabályozást sürgetett, amely az egészségügyi érdekeken túl a foglalkoztatási szempontokat is figyelembe veszi. Az irányelv felülvizsgálata kapcsán felmerült, hogy tilalmat vezetnek be a különböző dohányfajták keverésére is. Egy ilyen tilalom a WHO felmérései szerint nem csökkentené sem a dohányzók számát, sem a cigaretta toxicitását. A szabályozás azonban radikálisan csökkentheti az igényt bizonyos dohányfajták termelése iránt. A Burley és az Orientalis fajták termelésével az EU országaiban mintegy 300,000 mezőgazdasági termelő foglalkozik. Az uniós dohánytermelés 55%-át adja ez a két fajta.

"A termelők többsége hátrányos helyzetű térségekben él, ahol nincs valódi alternatíva más növénykultúrák termelésére és a munkahelyek elvesztése súlyos szociális feszültségekhez vezetne. A tilalom Magyarországot is súlyosan érintené. Becslések szerint a dohánytermelésben foglalkoztatott, nagyrészt képzettség nélküli 25.000 munkavállaló 2/3-a veszítené el állását" - Bényei Illés, a MADOSZ elnöke.