mszp.hu | Külföld | határon túli magyarok közlemény
2016. március 29. 11:47

Minden külföldön élő magyarnak biztosítani kell az egyenlő szavazati jogot!

Ha a Fidesz valóban módosítani akarja a választási eljárási törvényt, úgy az csak abban az esetben lehet elfogadható, ha az új jogszabály – a határon túli magyarok esetéhez hasonlóan - biztosítja a levélben történő, könnyített szavazás lehetőségét a külföldre vándorolt sok százezer magyar számára is. Ráadásul csakis az egyenlő szavazati jog garantálásával, vagyis az egyéni és listás szavazás egyidejű biztosításával. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke ugyanis legutóbb egy konferencián azt mondta: nyitottak a változtatásra, de a külföldön élő és dolgozó magyarok ebben az esetben csak az országos listára adhatnák le voksaikat. Ez pedig vállalhatatlan és tűrhetetlen alkotmányellenes megkülönböztetés.
A jelenleg hatályos választási eljárási törvény kapcsán az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) hivatalos jelentése is megállapította, hogy jogosulatlan előnyökhöz juttatta a Fideszt 2014-ben, amely így tulajdonképpen egyenlő a választási csalással. Orbán Viktor és pártja a választójogi megkülönböztetéssel cserbenhagyta és másodrangú, felesleges állampolgárokká minősítette azt a sok százezernyi magyart, akik többségükben épp a jelenlegi kormányzás miatt hagyták el az országot. Az, hogy míg az újonnan állampolgárságot kapott határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, a külföldön élő és dolgozó magyarok pedig csak személyesen a konzulátusokon, egyértelműen ellentétes az alaptörvényben is megfogalmazott egyenlő jogok gránitszilárdságú elvével.

Ha a Fidesz-KDNP a hatályos törvény régóta szükséges változtatása során sem garantálja az egyenlő választói jogokat a külföldön élő magyaroknak, akkor a kormánypárti koalíció olyan csalók gyülekezete marad, akik hol elferdített törvényekkel, hol kopaszokkal akadályozzák a magyar állampolgárok jogainak gyakorlását.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő