Belföld | Debrecen kórház
2013. december 03. 11:57

Mit ígért és mit (nem) tett a Fidesz az egészségügyben?

A Fidesz mindenkinek járó, magas színvonalú, könnyen elérhető egészségügyi ellátást ígért. Az elmúlt három és fél év kormányzása bebizonyította, hogy ezek mind csak választási ígéretek maradtak. Mindenki, aki csak bekerül az ellátórendszerbe, tapasztalhatja a magyar egészségügy elmaradottságát, küszködését.

Nézzük, szó szerint miket ígért Orbán Viktor:
- Javítanak a praxisalapon működő, „legatyásodott háziorvosok helyzetén”
- „A kormány nemzeti ügynek tekinti az egészségügy megmentését, így az önkormányzati választás után konzultációt folytat az újonnan megválasztott helyi vezetőkkel a kórházak helyzetének rendezéséről és a színvonalas egészségügyi ellátás feltételeinek megteremtéséről”.

A praxisok finanszírozása az elmúlt három éves időszak kormányzása alatt nem emelkedett. Kampányfogásként 2013 novemberében jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a 6,14 milliárd forint forrás utalását az alapellátás plusz finanszírozására, melyet bérfejlesztésre szánnak. Ez az összeg 40-45 ezer forintot jelent praxisonként. Ez összegszerűségében is kevés, valamint a kényszervállalkozói formában működtetett háziorvosi rendelők esetében nem lehetséges, hogy ezt a pénzt csak bérfejlesztésre tudják a háziorvos kollégák költeni.

Nem kérünk a Fidesz könyöradományából, miközben milliárdokat költenek a fővárosi sportklubok adósságállomány átvállalására.

Az MSZP kormányzása esetén, 2015-től több lépcsőben megduplázza a háziorvoslásra fordított költségvetési előirányzatokat. Több uniós támogatást biztosítunk ahhoz, hogy a választási ciklus végéig minden háziorvosi rendelő megújuljon.

A kórházakat nem megmentették, hanem soha nem látott adósságspirálba taszították. Elérte a 120 milliárd forintot a kórházak adósságállománya, ehhez képest csak 33 milliárdot biztosítottak nekik konszolidáció címén. Ez csak arra elegendő, hogy a hatvan napon átnyúló beszállítói tartozásokat rendezzék, de nem jelent fenntartható megoldást.

Nem csökkennek a kórházak várólistái sem! Az idei ősz legméltatlanabb vitája arról folyt, hogy maga az OEP sem tudja: 62 ezren, vagy 54 ezren várnak jelenleg is műtétre. Egyaránt borzalmas és szégyenkezésre okot adó mindkét adat!

Nem jelent-e kudarcot, súlyos, betegellenes tragédiát az 54 ezres szám is?

A 2014 évi költségvetési tervezetben lehet találni olyan forrásokat, melyek azonnal biztosítanák azt, hogy eltöröljük a 6 legkritikusabb várólistát, ahol legtöbb a beteg és leghosszabb a várakozási idő.

„Magyarország jól teljesít?”: A táppénz-kifizetések 2009-hez képest a felére estek, az Egészségbiztosítási Alap reálértéken mintegy 12%-kal kevesebb, a gyógyszertámogatásokra 20%-kal kevesebb jut.

Ideje szembesülniük azzal, hogy mit műveltek az egészségügyben is.

Dr. Rónai György
városi elnökségi tag