Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. október 08. 09:03

Mit tesz a kormány a vagyonőrök megsegítéséért? - Országgyűlés

Kiszolgáltatott vagyonőrök, illegális szennyvíziszap-lerakás, pápai húskombinát, E.ON, kormányhivatali beruházások, rossz hulladékgazdálkodási rendszer. Ülésezett a parlament.

Ma rosszabbul élünk, mint három éve

Tóbiás József hétfői, napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy a kormányra kerüléskor a Fidesz 5 százalékos évenkénti gazdasági növekedést prognosztizált, de az ország inkább hátra csúszik a nemzetközi rangsorokban, vagy toporog egy helyben.

Felidézte az egymillió új munkahely teremtésére vonatkozó ígéretet, és azt mondta, ma jobban igaz: rosszabbul élünk, mint három éve. 3,8 millióan fizetnek adót, ebből minden harmadik minimálbér után, vagy alatt adózott. Létrejött a minimálbéresek hazája - mondta, és kritizálta a közmunkaprogramot.

Mit tesz a kormány a vagyonőrök megsegítéséért?

Harangozó Tamás a vagyonvédelmi szektorban dolgozók érdekében szólalt fel, szerinte ugyanis ez a szektor az egyik legkiszolgáltatottabb a munkaerőpiacon. Azt mondta, a kormány által kezdeményezett törvénymódosítások ellenére továbbra is kijátsszák a szabályokat: a vagyonőrök döntő többségét közvetítőcégeken keresztül foglalkoztatják ennek minden hátrányával. Mit tesz a kormány a feketefoglalkoztatás és a kiszolgáltatottság csökkentése érdekében? - kérdezte.

Nem tájékoztatták a lakosságot a pestszentlőrinci illegális szennyvíziszap-lerakásról

Simon Gábor azt mondta, több mint egy hete lepleződött le az a szennyvízmaffia, amely évek óta a mérgezte Pestszentlőrinc és Pestszentimre talaját. Azóta egyetlen érdemi dolog történt - folytatta -, a főpolgármester menesztette a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. vezetőjét. Elmondta, nem tájékoztatták a környék lakosságát az ügyben, nem vettek mintát a környék fúrt kútjaiból. Azt kérdezte, mióta tudnak a szennyezésről, felelősségre vonják-e a polgármestert.

Az MSZP a pápai húskombinát jövőjére kérdezett rá

Gőgös Zoltán a pápai húskombinát ügyével kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy ne dőljön be a százéves vállalat.

Miért titkos az E.ON-nal kötött szándéknyilatkozat?

Józsa István azt kérdezte: miért titkos az E.ON vezérigazgatójával kötött szándéknyilatkozata?

Az MSZP egy kormányhivatali beruházásról kérdezte a miniszterelnököt

Lukács Zoltán a kormányhivatalok "anomáliáiról" szólva azt mondta: Tatabányán egy offshore tulajdonban lévő cég végezte az átépítést. Kivitte-e a cég a jövedelmét az országból vagy Magyarországon adózik-e utána? - kérdezte.

Rossz a hulladékgazdálkodási rendszer

A kérdések sorát nyitó Tóbiás József azt mondta, hogy rossz, elhibázott és túlságosan drága a hazai hulladékgazdálkodási rendszer. Szavai szerint hiába ígérték be nyáron a rezsicsökkentést, a hatósági díjak növekedése jelentősen költségesebbé tette a közszolgáltatók működését, így egyes tételek akár 40-100 százalékkal növekedhettek.