nyugdíjak
2013. december 23. 15:02

Mit tett a kormány a nyugdíjakkal?

Vagy feltehetnénk a kérdést úgy is, hogy mi mindent nem tett meg a Fidesz-kormányzat a nyugdíjasok és a nyugdíjak ügyében?

Dr. Veres János megyei elnök a nyugdíjakkal kapcsolatos sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra a rablásra, amit a Fidesz a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokkal tett az elmúlt három évben.

A Fidesz elvette, majd beállamosította, sőt később el is költötte a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. Azt a pénzt, amit korábban a magánszemélyek öngondoskodásként, a saját jövőjük iránt érzett felelősségből tettek félre, hogy majd, amikor nyugdíjba mennek, legyen mit felhasználniuk.

A mai napig nincs pontos elszámolás arról, hogy mi lett a magán-nyugdíjpénztári pénzekkel. – kérte számon a kormányon a megyei elnök. Emellett megjegyezte azt is, valószínűsíthető az elmúlt 2 év elszámolásai alapján, hogy nincs meg ez a pénz, azaz beolvadt a költségvetési kiadásokba.

A nyugdíjemelkedés kapcsán - szemben mindenfajta állítással - egyetlen év az, amikor a Fidesz rossz tervezése miatt járnak jobban a nyugdíjasok.

Hiszen a kormány 5%-nál magasabb inflációt tervezett, de csak 2% körüli infláció lesz belőle év végére, bár ez nem a Fidesz tudatos tevékenységének eredményeképpen következik be, hanem azért mert elszámolták magukat. Az alacsonyabb infláció miatt reálértékben a nyugdíjasok egy picivel jobban jártak.

A nyugdíjasok kapcsán egy harmadik témakört is érintett a megyei elnök, és egy óriási veszélyre hívta fel a figyelmet.

Azzal, hogy a Fidesz-kormány időszakában többszázezerrel növekedett a külföldön dolgozó aktív korúaknak a száma, egy óriási veszély keletkezik a magyar nyugdíjrendszer majdani fenntarthatóságára vonatkozóan. Hiszen aktív korú, a munkaerőpiacon elhelyezkedni tudó nemzettársaink, magyarjaink dolgoznak külföldön, és bizony az ő keresményükből a magyar nyugdíjrendszerben nem keletkezik befizetés.

Ez egy nagyon komoly problémát fog eredményezni, amikor ők nyugdíjasok lesznek, de fogjuk addig is érezni, hiszen aktív korukban a jövedelmük után Magyarországon járulékbefizetésként pénz nem fog beérkezni a nyugdíjrendszerbe.
Így ez az összeg hiányozni fog minden évben a kifizetendő nyugdíjak fedezeteként is.

A Fidesz ezt érte el a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban a kormányzása alatt. Mindenfajta ígéret, ámítás és kábítása a Fidesznek, - részben az általam elmondottak alapján is - teljesen hiteltelenné és hihetetlenné vált– folytatta.

Ha megtörténik a kormányváltás jövőre, lesz miben igazságot szolgáltatnunk, hiszen túl sokan szenvedtek sérelmet kormányzásuk alatt Magyarországon.

Halmi József megyei alelnök kiegészítve az elnök úr szavait elmondta, ami ma Magyarországon folyik, az bármelyik értelmező szótárt olvasva is a diktatúra jellemzője.

Orbán Viktor vezér és a hozzá csoportosult fideszes országgyűlési képviselők maffiamódszerekkel államosítanak, mutyiznak, amire pártideológiát próbálnak húzni.

Saját érvényesülésük alá rendelnek minden más érdeket.

Felháborodását fejezte ki az ügyben is, ahogy a diktatórikus elemeket beépítik a törvényekbe, az országgyűlés házszabályába. Emellett szórják a milliókat, miközben mások éheznek.

Halmi József arra kérte a jelenlegi kormányzatot, hogy legalább az utolsó időszakukba, mielőtt ezt a rezsimet elzavarja a nép, ne büntessék tovább Magyarország állampolgárait.