Belföld | honvédelem NATO
2013. november 21. 16:34

Mostohagyerek a védelmi politika

A NATO főtitkárhelyettesének budapesti tárgyalásai kapcsán megszólaló kormánypárti politikusok egytől egyig az Észak-atlanti Szövetség előtti növekvő kihívásokról beszéltek, és az egyre összetettebbé váló globális fenyegetések elleni hatékonyabb fellépést sürgették.

Arra azonban nem hívták fel a figyelmet, hogy ők a védelmi politikára továbbra is mostohagyermekként tekintenek.

Az Orbán-kormány példátlanul alacsony szintre csökkentette a magyar védelmi költségvetést, majd nagy kegyesen ennek a csupán vegetálásra elegendő büdzsének a szinten tartását vállalta. Meglepő volt hallani, hogy miközben még ezt is csak trükközéssel tudják teljesíteni - hiszen a kormány 2014-ben is kevesebb pénzt fordít a Honvédség feladatainak ellátására - Kövér László arról beszélt, hogy a NATO-tagállamok védelmi költségvetései nem támasztják alá a szövetség alapvető védelmi céljait.

Cinikus szavak ezek akkor, amikor Magyarország a NATO-tagállamok sereghajtói közé tartozik a GDP-arányos védelmi kiadások terén, amikor a 2014-es költségvetésben nyomát sem látni a 2014 második félévére halasztott szállító-repülőgép beszerzés pénzügyi fedezetének, de a helikoptertender kiírásához szükséges forrásoknak sem, pedig ezek szükségességéről az országgyűlési frakciók között teljes konszenzus volt.

A futball kormányzati támogatására azonban még a legatyásított Honvédség büdzséjéből is jut pénz. Az MSZP szerint a nehéz anyagi helyzetben lévő katonák, honvédelmi dolgozók családjainak támogatása lényegesen fontosabb lenne a futball támogatásánál.

A 2014-es kormányváltás után az MSZP nem a Honvédség legnagyobb értékét és erejét jelentő személyi állományon fog spórolni. Mind a honvédelem, mind a rendvédelem területén olyan előmeneteli és illetményrendszert vezetünk be, amely ténylegesen megbecsüli az állományt. Új típusú, társadalmi szempontból is méltányos szolgálati nyugdíjrendszert vezetünk be, amely méltó befejezése lehet minden egyes katonai életútnak.

Demeter Márta,
az MSZP elnökségi tagja

Iváncsik Imre,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke