MSZP-Együtt-PM: A területi választási bizottság döntése kérdéseket vet fel

Az MSZP megyei elnöke szerint megkérdőjelezi a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság alkalmasságát, hogy a testület elutasító határozatot hozott a bajai önkormányzati választás miatt beadott MSZP-s fellebbezésre. A bizottság elnöke ezt vádaskodásnak nevezte és visszautasította.

Király József pénteken a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat épülete előtt, Farkas Zoltánnal, az Együtt-PM regionális koordinátorával együtt tartott sajtótájékoztatón kérdésként fogalmazta meg: a területi választási bizottság civil delegáltjai alkalmasak-e arra, hogy továbbra is ellássák a feladatukat, másodszor politikailag elkötelezettek-e, harmadsorban pedig politikai elvárásoknak tettek-e eleget.

Király József szerint elfogadhatatlan az, hogy a területi választási bizottság tagjai 3:0 arányban lesöpörték azt a fellebbezésüket, amit később a Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa teljesen másképp ítélt meg „és jogerősen, szabályosan kimondta", hogy Baján a 32-es szavazókörben „választási csalás történt”.

Hozzátette: a területi választási bizottság tagjai „valószínű egy mozifilmnek a beharangozóját nézhették”, amikor nem tudták megállapítani, hogy a felvételek hol készültek.

„A bajai választókörzetben a Fidesz jelöltje választási csalás útján szerzett 61 szavazattal többet” - fűzte hozzá. Álláspontja szerint, félni lehet attól, hogy a „kormányzópárt, a Fidesz emberei” mindent elkövetnek, „törvénytelen eszközökkel is”, hogy megtartsák a hatalmukat.

Farkas Zoltán, az Együtt-PM regionális koordinátora hangsúlyozta: a Fidesz csalással akarta megszerezni az önkormányzati mandátumot, valószínűleg azért, mert nem bíztak abban, hogy törvényes eszközökkel erre esélyük nyílna.

Farkas Zoltán felszólította a Fideszt: hagyjon fel ezzel a gyakorlatával, tartsa tiszteletben a választók akaratát, törvénytelen eszközökkel ne próbálja meg befolyásolni a választásokat, sem október 13-án, sem 2014-ben.

Véleménye szerint, nem tudott megfelelni az előírásoknak a területi választási bizottság, mert „nem tudta biztosítani a választások tisztaságát”.

Az MTI kérdésre válaszolva Farkas Zoltán elmondta: a Kecskeméti Törvényszék határozata valóban nem választási csalásról szól, „viszont a jogsértés súlyosságára hívja fel a figyelmet” a választók szállítása.