2012. március 14. 14:18

Múltidézés

Az 1848-as forradalom eszméiből építkező ünnepi beszédek a rendszerváltás utáni években a reményről, a demokráciáról és a szabadságról szóltak. Várakozással tekintettek a jövőbe, mely során lehetőségünk adódott, hogy a harmadik magyar köztársaságot olyanná alakítsuk, amilyenben élni szeretnénk.

Mára Magyarország hivatalos elnevezéséből eltűnt a köztársaság szó és lassan befejeződik az állami hatalom korlátainak lebontása és egy olyan rendszer bebetonozása, ami egyre kevesebbek támogatását élvezi.

A reformkor szellemiségének nevében ismét fel kell emelnünk a szavunkat a hatalom koncentrálása és az önkormányzatiság leépítése ellen. A Magyar Sajtó Napján újra el kell mondanunk, hogy egy olyan médiatörvény van hatályban, amely lehetőséget teremthet az állami beavatkozásra a független sajtó világába.

Történelmi távlatokban vizsgálva március – a tavasz első hónapjaként – mindig az újjászületést jelképezte, mely sokszor teremtett lehetőséget az újrakezdésre. A rendszerváltás óta eltelt 22 év távlatából egyre többen érzik úgy, hogy erre az újrakezdésre a politikában is szükség van.

Az ünnep jó alkalmat teremt arra, hogy visszatekintsünk a rendszerváltás értékeire. Elgondolkodjunk, hogy milyen eszmék szabták meg akkor a gondolatainkat és arról, hogy hova jutottunk mára. Ezt elősegítendő egy múltidéző kiállítást szerveztünk az MSZP Békéscsabai Irodájában.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Miklós Attila
elnök