Művház, telt ház

Mezőkövesd nem számít tipikus baloldali fellegvárnak, ennek ellenére hétfő reggel 10 órakor is telt ház és vastaps fogadta Mesterházy Attilát a város főterén álló művelődési házban.

Csodálkoztunk volna, ha éppen a Tállai András vezette borsodi városban maradtak volna távol a Mesterházy-roadshow különböző állomásaihoz kivezényelt fideszes ellentüntetők. Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy kevesebb fantázia szorult beléjük, mint az „értékteremtő” közmunkaprogramokért felelős belügyi államtitkárba. Az egyik táblára például a „Mekk Mesterházy” feliratot sikerült kiírniuk, mintha nem Tállai András főnöke, Pintér Sándor beszélt volna nemrég arról, hogy 47 ezer forintos közmunka + 1 kecske = príma megélhetés.

A művelődési ház épülete előtt aztán már túláradó szeretet és a tavaly tragikusan elhunyt Cipő Varázsolj a szívemmel című nótája fogadta a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltjét. Odabent pedig alighanem némi meglepetés, hiszen délelőtt 10 órakor magyar politikust azért ritkán várnak telt házas fórummal Magyarországon.

Márpedig a mezőkövesdi művelődési ház matyó hímzéses ruhadarabokkal dekorált nagyterme nagyon tele volt hétfőn. Annyira nagyon, hogy voltak, akik az utólag beállított pótszékekre sem tudtak leülni, így jobb híján a bejárat mögötti előtérből skandálták, hogy „Kormányváltást! Kormányváltást!”, amikor Mesterházy Attila, Gúr Nándor és Nyeste László belépett a terembe.

Közben az eddig még kitartóan demonstráló ellentüntetők az utolsó szálig eltűntek az épület előtti térről – igaz, időközben az eső is eleredt...

A nagyteremben összezsúfolódott tömeg ezalatt már Nyeste Lászlót hallgatta, aki a bezárt kövesdi kórházról, a helyieket is csúnyán megrövidítő fideszes földmutyiról, valamint a közbiztonság romlásáról beszélt. A képviselőjelölttől ezután Gúr Nándor megyei elnök vette át a szót, aki igen rövidre fogta és azt mondta, hogy Nyeste László tisztességes, felkészült és dolgos képviselője lesz a térségnek.

Mesterházy a mezőkövesdiek talán legégetőbb problémájára hegyezte ki a mondandóját, hiszen a munkahelyekről, illetve azoknak a hiányáról beszélt elsősorban. Mint mondta, a valódi munkahelyek száma a kormányzati propagandával ellentétben nem nőtt, hanem csökkent, ezért a kormányváltók a következő négy évben 250 ezer új, valódi megélhetést biztosító állást fognak létrehozni Magyarországon.