Ne álljanak meg félúton!

Örömmel olvastam az önkormányzatnak postázott kormányhivatali értesítőben, hogy a kormány mégsem kívánja általánosítani a 6 órás közfoglalkoztatást a korábbi 8 órás helyett. Tehát a hatalom csak eljátszotta, hogy teljesen süket a nép hangjára, amikor február elején cinikus molinóval és nyilatkozatokkal reagált az Éhségmenet és a Közmunkások Szakszervezete által megfogalmazott követelésekre.

A 8 órás közmunka és a havi bérfizetés visszaállításának ígérete persze csak annyit jelent, hogy a Fidesz szerint 49 453 forintból is meg lehet ma élni, ráadásul az éhbér mellé néha még mostoha munkakörülmények is társulnak. Vagyis a közmunkára kényszerülő munkavállalók követeléseinek többségét a mai napig nem hallotta meg a kormány.

Az Orbán-kormány által a mai napig nem teljesített követelések:

A 8 órás, nettó 49 453 forintos közmunkás bér újra 60 200 forint legyen!

Minden magyar családban legalább egy ember egész éven át, legalább minimálbérért dolgozhasson!

A pályakezdő fiataloknak is legyen lehetősége közmunkát vállalni, annak érdekében, hogy munkatapasztalathoz jussanak!

Vizsgálják felül a Munka törvénykönyvét!

Vizsgálják felül az elmúlt évek szociális törvényeit a rokkantnyugdíjasokat sújtó jogszabályoktól kezdve a munkanélküli ellátás idejének harmadolásáig!

Az Éhségmenet munkát és kenyeret, tisztességes béreket követelő tagjai nem állnak meg félúton. A kormány se tegye!

Csige Tamás,
Hajdúdorog polgármestere,