Belföld | közlemény atomenergia
2013. március 12. 14:42

Ne dobjuk ki az ablakon az atomenergiát, inkább tegyük biztonságosabbá

„A fukushimai atomerőműben történt katasztrófa kétéves évfordulója kapcsán újra előkerülnek olyan hangok, melyek az atomerőművek leszerelését sürgetik. Fontos azonban tudnunk, hogy ezzel az energiaellátás biztonságát súlyos veszélybe sodorhatjuk Európában és Magyarországon” – fogalmaz Herczog Edit az EP plenáris ülésén benyújtott írásbeli hozzászólásában.

Az Európai Unión belüli atomerőművek stressztesztjeiról szóló vitában a képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2050-ig szóló Energia Útiterv ugyan kimagaslóan fontos dokumentum,  és kiváló összefoglalása a jelenlegi helyzetnek, de egyes céljainak realitásalapja csekély. Így a 2050-re tervezett, 100 százalékig megújuló energiaforrásokra történő átállás elviekben egy támogatandó törekvés, de a gyakorlatban egyes tagországokban, mint például Magyarországon is, földrajzi fekvésük következtében megvalósíthatatlan, nem is beszélve a magas beruházásigény miatti  pénzügyi korlátokról. „Ennek következtében, ha a nukleáris energiaellátás teljes kivonása történik meg 2050-re, akkor Magyarország, több más tagországgal egyetemben, önállóan nem lesz képes energiaszükségleteit kitermelni” – figyelmeztet Herczog.

A két éve történt súlyos környezeti katasztrófa ellenére objektívnak kell maradni a nukleáris energetika ügyében, és inkább egy jobban ellenőrzött és biztonságosabb rendszerre való törekvést kell támogatni, mint az alapos megfontolás nélküli leszerelést. Az iparágat a fejlett világban folyamatos pénzügyi botrányok övezik, mely tendenciát követheti a magyar kormány is azzal, hogy a paksi atomerőmű jelenlegi bővítésének részleteit teljes homály fedi a kormányzat részéről, így az egész folyamatnak magas a korrupciós kockázata.

„Összefoglalva tehát a 2050-es Energia Útitervet mindenképp módosítani kell azon tagországok miatt, akik rá vannak utalva a nukleáris energiára, és ezzel egy időben az atomipart átláthatóbbá és biztonságosabbá kell tenni, hogy ne történhessen meg olyan katasztrófa, mint két évvel ezelőtt” – zárta hozzászólását a képviselő.