mszp.hu | Belföld, Gazdaság | ÁFA-csökkentés
2014. november 16. 12:11

Ne drágítsák az élelmiszereket 33%-os ÁFÁ-val és földadóval!

Tovább drágítja az élelmiszereket a korrupt kormány a földvagyon megadóztatásával. A földtulajdonosok ugyanis a kivetett adót természetesen megpróbálják majd áthárítani a használóra, ahol ez új költségnövelő tényezőként fog jelentkezni.

A föld, mint vagyonelem eddig nem volt központi adóval terhelve, hisz a földtulajdonos csak a bérbeadás után köteles személyi jövedelemadót fizetni, ha a bérlet időtartama nem éri el az 5 évet. Most a kormány kitalálta, hogy az önkormányzatokkal magát a földvagyont adóztatja meg.

A kormány ezzel a 33 százalékra emelt ÁFA mellett még tovább drágítja az élelmiszereket, s egyúttal újabb korrupciós helyzetet teremt. Arra kényszerít ugyanis 2 millió földtulajdonost, hogy olcsón eladja a földjét, a vevő pedig az lehet, akit a kormányzatot szolgai módon kihasználó Nemzeti Agrárkamara kiválaszt. Ráadásul a földmutyivak földhöz juttatott Fidesz-közeli barátokat ez az adónem nem érinti, hisz állami vagyon nem adóztatható.

Az MSZP azt követeli a korrupt kormányzattól, hogy ne akarjon többet lopni! Felejtsék el ezt a kártékony adónemet, s ha nagyon kell a bevétel, hozzanak olyan törvényt, hogy a magas bérleti díjakat sújtsa akkor is személyi jövedelemadó, ha a bérbeadás 5 évnél hosszabb időtartamú. A Fidesz eddig ezt mindig elutasította - nyilván azért, mert ebben az esetben például Lázár János sem vehetne fel 40 hektár után 5 millió forint bérleti díjat adómentesen.

Gőgös Zoltán,
az MSZP elnökhelyettese