mszp.hu | Belföld | költségvetés 2015
2014. november 13. 16:39

Ne teremtsen lehetetlen helyzetet a kormány!

A középiskolák támogatásának megvonása és a szociális segélyekre önkormányzati szinten nem biztosított forrás egészen tragikus helyzetet eredményezhet megyénkben. Veres János, az MSZP megyei elnöke a jövő évre beterjesztett költségvetési tervezet megyénket érintő negatív hatásai közül emelt ki két fontos kérdést mai megyei sajtótájékoztatóján.

Ha a beterjesztett javaslat szerint fogadja el a fideszes többség a kormányindítványt, teljes mértékben lehetetlenné válik sok középfokú oktatási intézmény működése. A képviselő felszólította a megyei kormánypárti képviselőket és a kormányt, hogy álljon el ebbéli szándékától, és ne tegye lehetetlenné a megyei gimnáziumok működését.

Nagyszámban nem állami működésű intézményekről van szó ebben a megyében - mondta - de nincs arra fizetőképes kereslet, hogy a szülők majd kipótolják, az állam által oda nem adott fenntartási költségeket. Nem fogadható el a kormány szándéka, ami jelenleg az országgyűlés előtt van.

Veres János ismertette, a benyújtott költségvetési tervezetből az is kiolvasható, hogy az önkormányzatok a szociális segélyezésre csak drasztikusan csökkentett forrással tudnak a továbbiakban gondolkodni. Ez Szabolcs-Szatmár- Bereg megye számára megint csak elfogadhatatlan. - jelentette ki a megyei elnök.

Megyénkben rengeteg ember csak közmunkából és az önkormányzattól kapott segélyből tudja a családját eltartani, ami a nagyságrendjét tekintve egyébként sem elfogadható. De ha ezt is megvonják - hiszen ennek kerete nem áll az önkormányzatok számára rendelkezésre, jelenleg 0 forintot szánnak rá - azt nem gondolhatják komolyan, hogy az önkormányzatok más forrásból átcsoportosítással képesek megoldani a szociális segélyezést. Megyénkben biztos nem tudnák kivitelezni az önkormányzatok, talán még a megyeszékhely sem.  Sok tízezer ember egyetlen bevételi forrását veszítené el!

Álljon el a kormány ettől a szándékától, és ne teremtsen lehetetlen helyzetet a szabolcs-szatmár-bereg megyei emberek számára - szólította fel a Fidesz-KDNP- kormányt Veres János megyei elnök.